Follow us:

Το ΚΕΑΝ στο Διεθνές Συμπόσιο «Ελληνική Μυθολογία και Σύγχρονη Ανάπλαση»

 Το ΚΕΑΝ στο Διεθνές Συμπόσιο «Ελληνική Μυθολογία και Σύγχρονη Ανάπλαση»

31 Ιουλίου -2 Αυγούστου 2015

 

 

Το ΚΕΑΝ– Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων, διαχρονικός υποστηρικτής των δράσεων που προάγουν τον πολιτισμό ως βασική συνιστώσα για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής και την ενδυνάμωση του κοινωνικού ιστού, συμμετείχε στην οργάνωση και το συντονισμό του Διεθνούς Συμποσίου «Ελληνική Μυθολογία και Σύγχρονη Ανάπλαση» που πραγματοποιήθηκε στο χωριό Ψυχρό στην Κρήτη.

Διοργανωτές του Συμποσίου ήταν ο Δήμος Οροπεδίου Λασιθίου και το Καμπάνειο Ίδρυμα με την υποστήριξη της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της «Myth and Culture-Meeting Points». Στόχος της πρωτοβουλίας είναι η ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της χώρας, η πολιτιστική ανάπλαση και η προαγωγή των αρχών της ελληνικής δημοκρατίας και φιλοσοφίας ανά τον κόσμο.

Με πρώτο Myth and Culture- Meeting Point το Οροπέδιο Λασιθίου, τη γη του Δία, το σταυροδρόμι των μύθων, της λαϊκής παράδοσης και της ιστορίας, το σημείο συνάντησης του μινωικού πολιτισμού με την Ευρώπη,ξεκίνησε το διάστημα 31 Ιουλίου έως 2 Αυγούστου  ένα σύντομο αλλά περιεκτικό ταξίδι στις γνωστές και άγνωστες πτυχές της ιδιαίτερης φυσιογνωμίας του Οροπεδίου Λασιθίου ως προπομπός για τη συνολική ανάπλαση της περιοχής.

Η νύχτα της 31ης Ιουλίου, της πρώτης μέρας του Συμποσίου, ήταν μια νύχτα συμβολισμών. Η αναβίωση του μύθου της αρπαγής της Ευρώπης από το μεταμορφωμένο ταύρο- Δία, η  ονοματοδοσία της πλατείας στους πρόποδες του ιερού βουνού της Δίκτης σε «Ευρώπη» και ο ξεχωριστός περιηγητικός περίπατος στο σπήλαιο γέννησης και ανατροφής του Δία με μόνη συντροφιά το φως της Πανσελήνου και τους ήχους της λύρας σηματοδότησαν τον άρρηκτο δεσμό του μύθου με την ιστορία και του κρητικού πολιτισμού με την ευρωπαϊκή ταυτότητα και συνείδηση.

Το Σάββατο 2 Αυγούστου οι εργασίες του Συμποσίου κινήθηκαν στον άξονα της Μυθολογίας και της ιστορικής και αρχαιολογικής τεκμηρίωσης γέννησης του Δία στο Δικταίο Άντρο. Σημαίνοντες αρχαιολόγοι, αρχιτέκτονες και επιστήμονες της περιοχής κατέθεσαν τη δική τους σύγχρονη ματιά στους μύθους του Οροπεδίου Λασιθίου. Μέσα από την ιχνηλάτηση των παρασκηνίων των αρχαίων μύθων της περιοχής, την εικονική ξενάγηση στο αρχαίο λατρευτικό σπήλαιο του Αγίου Χαραλάμπους, τις αναφορές στο Δικταίο Άντρο από τα αρχεία της Γραμμικής Β γραφής της Κνωσού, αλλά και το γενικότερο προβληματισμό για τη διατήρηση των παραδοσιακών οικισμών της περιοχής, δημιουργήθηκε ένα διαφορετικό, αλλά ενδιαφέρον ψηφιδωτό για την πολιτιστική ανάπλαση και ανάπτυξη του Οροπεδίου Λασιθίου.

Κατά την τελευταία ημέρα του Συμποσίου, πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης , αρχιτέκτονες και επιστήμονες της περιοχής εστίασαν σε συγκεκριμένες προτάσεις για την οικονομική ανάπτυξη του Οροπεδίου Λασιθίου δίνοντας έμφαση στην αναγκαιότητα των συνεργειών και δημιουργώντας έναν άτυπο οδικό χάρτη που θα συμβάλει στην ανασυγκρότηση του Οροπεδίου Λασιθίου και την απόκτηση ενός τοπικού brand name πολιτιστικού προορισμού με παγκόσμια εμβέλεια.

Το Συμπόσιο έκλεισε με την αναβίωση της αρχαίας μινωικής κουζίνας από την αμερικανίδα αρχαιολόγο Jerolyn Morrison και την προβολή στο θέατρο του Καμπανείου Ιδρύματος του ντοκιμαντέρ της Ελένης Βλάσση «Ένας Θεός Γεννιέται».

Στην επιτυχή υλοποίηση του Συμποσίου συνέβαλε η Περιφέρεια Κρήτης ως συνδιοργανωτής, καθώς και  το Υπουργείο Πολιτισμού, το Υπουργείο Εξωτερικών, η ΠΕΔ Κρήτης, η Εφορεία Αρχαιοτήτων  Λασιθίου και το Πανεπιστήμιο Πειραιά.

Φωτογρφικό Υλικό:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts