Το ΚΕΑΝ στηρίζει τους νέους και τον αειφόρο τουρισμό

Το ΚΕΑΝ- Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων, το οποίο διαχρονικά υποστηρίζει την ενεργό συμμετοχή των νέων στη διαμόρφωση ενός καλύτερου μέλλοντος για τον πλανήτη, υλοποίησε με επιτυχία το διάστημα 15-21 Ιουνίου 2015  στο νησί της Ζακύνθου το Διεθνές Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα “Good Travelers”.

Για μια εβδομάδα 28 νέοι και νέες από την Ελλάδα (ΚΕΑΝ), την Εσθονία (Continuous Action), την Τουρκία (STUDENTHUSKUSADASI), την Ιταλία (Green Rope), την Ισπανία (Asociación Juvenil INTERCAMBIΑ), την Κροατία (NUM- Nezavisna udrugamladih) και την Κύπρο (Cyprus Center for European and International Affairs) είχαν την ευκαιρία μέσα από ένα πλαίσιο κοινών βιωματικών δράσεων και διαφορετικών πολιτισμικών προσεγγίσεων να συζητήσουν για το θέμα της αειφόρου ανάπτυξης και του βιώσιμου τουρισμού και να βάλουν τη δική τους «σφραγίδα» στους κανόνες «καλής συμπεριφοράς» των τουριστών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Πιο αναλυτικά, την πρώτη ημέρα του προγράμματος οι συμμετέχοντες από κάθε χώρα παρουσίασαν την οργάνωσή τους, ενώ ταυτόχρονα εξέφρασαν τις προσδοκίες τους για το έργο “Good Travelers”.

Στη συνέχεια, το ΚΕΑΝ ως φορέας σχεδιασμού και συντονισμού του έργου υλοποίησε μια σειρά βιωματικών εργαστηρίων στόχος των οποίων ήταν ο προβληματισμός, η ενδυνάμωση της γνώσης και η εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων για έναν αειφόρο τουρισμό.  Οι εταίροι του έργου κατέθεσαν τις απόψεις τους, μοιράστηκαν τις δικές τους εμπειρίες, αλλά και προβληματίστηκαν για τις δραστηριότητες εκείνες που λειτουργούν ως ανάχωμα στη  δημιουργία ενός αειφόρου μοντέλου τουριστικής ανάπτυξης. Ταυτόχρονα  δεν παρέλειψαν να προτείνουν τις δικές τους λύσεις για τη θέσπιση ενός νέου άτυπου κώδικα καλής συμπεριφοράς των τουριστών.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, οι εταίροι του έργου προσέγγισαν-πέρα από θεωρητικό-και σε πρακτικό επίπεδο το ζήτημα του εναλλακτικού τουρισμού.  Η επίσκεψη στο Θεματικό Εκθεσιακό Κέντρο της θαλάσσιας χελώνας Καρέτα Καρέτα, η περιήγηση στην παραλία ωοτοκίας στον Γέρακα καθώς και η ευρύτερη γνωριμία με το πολιτιστικό και περιβαλλοντικό απόθεμα του νησιού, αποτέλεσαν μια ξεχωριστή διδακτική εμπειρία αναφορικά με τις πολιτικές και τις συμπεριφορές που είναι σκόπιμο να ακολουθούνται με στόχο τη διαφύλαξη και το σεβασμό της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς μιας περιοχής.

Στο τέλος του προγράμματος οι νέοι και οι νέες του έργου “Good Travelers» δημιούργησαν το δικό τους Οδηγό ο οποίος εμπεριέχει περιβαλλοντικές γνώσεις και χρήσιμες πληροφορίες για τους ταξιδιώτες σε παγκόσμιο επίπεδο, ώστε να  διασφαλιστεί η θετική και μακροπρόθεσμη επίδραση του εναλλακτικού τουρισμού στο περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Το έργο “Good Travelers” ολοκληρώθηκε με τη διοργάνωση ενημερωτικής εκδήλωσης στο Πνευματικό Κέντρο Ζακύνθου στο πλαίσιο της οποίας το ΚΕΑΝ έκανε αναφορά στο έργο και τους σκοπούς του “Good Travelers”, ενώ οι συμμετέχοντες εταίροι παρουσίασαν τα πεδία δράσης και τους στόχους της οργάνωσής τους. Η εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Δήμου Ζακύνθου, του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου και του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ζακύνθου, έληξε με παραδοσιακούς χορούς και φεστιβάλ γαστρονομίας με παραδοσιακά πιάτα από τις χώρες των συμμετεχόντων εταίρων και της Ζακύνθου.

Σημειώνεται ότι το “Good Travelers” εντάσσεται στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε Erasms + για τον τομέα Νεολαία, Βασική Δράση 1 «Μαθησιακή κινητικότητα ατόμων- Κινητικότητα νεολαίας» υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης.

Είπαν οι εταίροι για το Good Travelers…

“The project inspired me a lot! This project  will be one that I will always remember”

“I will be more motivated to be a ‘Good Traveler’ and to convince my friends and family to do that as well”

“I will absolutely find all the new ways to achieve the status of ‘Good Traveler’ and I will try new alternative travel experiences”

I travel a lot and there were some harmful things for the environment that I was used to do and not being aware of them. I will certnainly remember them anywhere I go and I will share the  knowledge with everyone I know”

“This project made me realise of the needs of the environment and from now on I will be more careful when I will be traveling”

“When I will be travelling from now on, I will think more of being a Good Traveler” 

                                                                      

Φωτογραφικό Υλικό:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts

Όλγα Γουρδομιχάλη

Project Manager

Από το 2013 έως το 2022, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας
Αθηνών συμμετείχε σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει διεθνείς
δημοσιεύσεις και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα
όσο και στο εξωτερικό. Επί σειρά ετών, διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αναπτύσσει και υλοποιεί εθελοντικά προγράμματα νέων σχετικά με την έρευνα.
Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, πυροπροστασίας
και φροντίδας αδέσποτων ζώων.


Μιλάει αγγλικά και ισπανικά.
Εντάχθηκε στο ΚΕΑΝ το 2018 και μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί δράσεις και έργα
σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον Νοέμβριο του 2022 ολοκλήρωσε το
μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων για Στελέχη του
Πανεπιστημίου Πειραιά.