Τελικό συνέδριο DIMAIN και 1η ετήσια διάσκεψη για το Χάρτη Διαφορετικότητας της Λιθουανίας
Το Διεθνές Συνέδριο ‘TAKING BEST OUT OF DIVERSITY’ πραγματοποιήθηκε στις 19.09.2019 και σχεδιάστηκε για να μοιραστεί επιτυχείς προσεγγίσεις και στρατηγικές, να προωθήσει τον πολιτισμό του σεβασμού και της ένταξης, να εντείνει την επαγγελματική δικτύωση και να δημιουργήσει ευκαιρίες για την εφαρμογή των βέλτιστων πρακτικών ώστε να αξιοποιήσει πλήρως το δυναμικό της πολυμορφίας και της ένταξης στην κατώτατη βαθμίδα του οργανισμού.
“Κύριος στόχος είναι να βάλουμε το μήνυμα στο τραπέζι για όλους μας, ότι πρέπει να κοιτάξουμε από το φακό της μη επιλεκτικής προσέγγισης προς την ποικιλομορφία”, ανέφερε ο Karolis Žibas, ένας από τους διοργανωτές, στην εναρκτήρια ομιλία.
Περισσότεροι από 120 συμμετέχοντες από τον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα καλωσόρισαν ο υφυπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας, επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λιθουανία και δήμαρχος του Βίλνιους.
Μετά την παρουσίαση του έργου DIMAIN, 3 σημεία-κλειδιά υπογραμμίστηκαν από αξιόλογους ομιλητές του συνεδρίου. Ο Michael Stuber, Διευθυντής της European Diversity Research & Consulting (Γερμανία), εξέφρασε την άποψη πώς και γιατί οι επιχειρήσεις πρέπει να μετακινήσουν τη διαφορετικότητα στο κέντρο της στρατηγικής ανάπτυξης του οργανισμού και να έχουν πολιτικές διαφορετικότητας ως αναπόσπαστο μέρος της επιχειρηματικής ανάπτυξης / εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Η Viktorija Vasiliauskaitė, Λιθουανική Λέσχη Λονδίνου Λονδίνου (Honorary Member, Ηνωμένο Βασίλειο) μοιράστηκε μεταξύ άλλων την προσωπική της ιστορία σχετικά με το τι χρειάζεται για να περάσει από το γυάλινο ταβάνι και ο Kaspars Zālītis, ιδρυτής του Χάρτη της Λετονικής Διαφορετικότητας, σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού στο Deep White, ο οποίος τόνισε πώς να αγκαλιάσει κανείς την έννοια της διαφορετικότητας και πώς να δημιουργήσει τον χώρο εργασίας όπου όλοι ανήκουν.
3 πάνελ που φιλοξένησαν εταίροι και μέλη της Συνεδρίου, άνοιξαν το έδαφος για πρακτικές. Βασική ερώτηση στην Ομάδα 1 ήταν: μπορούν οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να αλληλοσυμπληρώνονται στην ανάπτυξη της διαχείρισης της διαφορετικότητας; Η Ομάδα 2 επικεντρώθηκε στην ποικιλομορφία και την αλυσίδα εφοδιασμού, ενώ η Ομάδα 3 προσπάθησε να απαντήσει στο ερώτημα, πώς οι πολιτικές διαφοροποίησης και ένταξης αντικατοπτρίζουν τη διατομεακή διάσταση.
Ο θετικός αντίκτυπος στην κοινωνία μέσω της ποικίλης αλυσίδας εφοδιασμού ήταν το θέμα «Δικτύωσης και Επαφής της βραδιάς» (Networking & Contact Evening), όπου οι συμμετέχοντες συναντήθηκαν με τους κοινωνικούς επιχειρηματίες – τους δημιουργούς των προϊόντων προστιθέμενης αξίας. Οι κοινωνικές επιχειρήσεις διαφόρων κοινωνικών ομάδων εισήγαγαν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους που μπορούν να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις να ενσωματώσουν την ποικιλομορφία στις βασικές λειτουργίες τους.
Το συμπέρασμα της Lina Žemaitytė-Kirkman, Επικεφαλής του Κέντρου Σταδιοδρομίας, στο Swedbank της Λιθουανίας ήταν το εξής: «Δημιουργήθηκε μια κοινότητα. Μια κοινότητα όπου δεν είστε μόνοι με τις σκέψεις σας, την κοινότητα όπου μπορείτε να μοιραστείτε την εμπειρία, όπου μπορείτε να μάθετε ο ένας από τον άλλο, να εμπνέεται ο ένας τον άλλον και να ενθαρρύνετε ο ένας τον άλλον».
Για περισσότερες πληροφορίες: #diversityLT_2019 on Facebook /diversityLT