Follow us:

Εκπαιδευτικό εργαστήρι για εφήβους “Σέβομαι τον/τη σύντροφό μου” | PROSPECT

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία ολοκληρώθηκε το τριήμερο εκπαιδευτικό εργαστήρι με τίτλο “Σέβομαι τον/τη σύντροφό μου”.

Έφηβοι ηλικίας 14 ετών που φοιτούν στην τρίτη γυμνασίου του 1ου Γυμνασίου Χολαργού παρακολούθησαν το τριήμερο Εργαστήρι “Σέβομαι τον/την σύντροφό μου” από τις 14 έως τις 16 Φεβρουαρίου το οποίο έχει αναπτυχθεί στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου Prospect για την προώθηση του σεβασμού και της ανοχής, το οποίο συγχρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δικαιωμάτων, Ισότητας και Ιθαγένειας (REC) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στόχος του εργαστηρίου ήταν η ενδυνάμωση των νέων για τη δημιουργία υγιών και ισότιμων σχέσεων. Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, έχει σχεδιαστεί για χρήση από σχολεία και οργανισμούς νεολαίας για την υλοποίηση δραστηριοτήτων με νέους και νέες ηλικίας 13-18 ετών. Αποτελείται από τρεις συνεδρίες, η καθεμία διάρκειας 90 λεπτών. Η ψηφιακή πλατφόρμα έχει αναπτυχθεί, παρέχοντας σύνδεση με τις δραστηριότητες στο Εγχειρίδιο (για πρόσβαση στην εφαρμογή)

Μέσα από μελέτη περιπτώσεων (case studies) που δόθηκαν στους μαθητές σε κάθε συνεδρία ως υλικό, οι έφηβοι ενημερώθηκαν για την ισότητα των φύλων και απέκτησαν δεξιότητες προκειμένου να δημιουργήσουν και οι ίδιοι υγιείς σχέσεις όπου κυριαρχεί ο σεβασμός, αντιμετωπίζοντας και επιλύοντας με σωστό τρόπο τις όποιες συγκρούσεις συναντήσουν στις διαπροσωπικές τους σχέσεις.

Οι εκπαιδευτικοί του 1ου Γυμνασίου Χολαργού που το παρακολούθησαν εξέφρασαν την άποψη πως είναι ένα από τα πιο χρήσιμα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν ποτέ παρακολουθήσει στο πλαίσιο του σχολείου και τόνισαν την αναγκαιότητά του σε αυτήν τη δύσκολη εποχή για τις διαπροσωπικές σχέσεις που περνάμε. Κάποιοι καθηγητές μάλιστα που βρίσκονται πιο κοντά στα παιδιά, μας είπαν πως αρκετές φορές οι μαθητές έχουν απευθυνθεί και στους ίδιους με θέματα σχέσεων και θα ήθελαν να ξέρουν πως να χειριστούν τέτοιου είδους περιστατικά.

Η συμμετοχή των μαθητών ήταν ιδιαίτερα θερμή καθ’όλη τη διάρκεια των εκπαιδεύσεων. Μέσα στις τάξεις δεν υπήρξε ούτε ένας μαθητής που να μη συμμετέχει στη βιωματική διαδικασία. Οι μαθητές και οι μαθήτριες διασκέδασαν, έπαιξαν ρόλους, συμμετείχαν σε debates και προβληματίστηκαν για τις στενές διαπροσωπικές σχέσεις τόσο για αυτές που θα συνάψουν οι ίδιοι στο μέλλον, αλλά και για εκείνες των ανθρώπων που γνωρίζουν. Στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος δόθηκε στην αρχή του προγράμματος, στους μαθητές ένα ερωτηματολόγιο το οποίο κλήθηκαν να συμπληρώσουν ανώνυμα προκειμένου να δούμε τις πεποιθήσεις που έχουν για τις στενές διαπροσωπικές σχέσεις. Τις ίδιες περίπου ερωτήσεις κλήθηκαν να απαντήσουν και στο τέλος του προγράμματος. Όταν εξετάσαμε τα έγγραφα αυτά φάνηκε ξεκάθαρα η μετατόπισή τους σε θέματα σχέσεων και στα πρότυπα του ιδανικού συντρόφου.

 

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts