Follow us:

Συνέντευξη του Χρήστου Στούμπου, υπεύθυνου επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναιτωλικός.

«Το μοίρασμα των συναισθημάτων είναι αυτό που ενώνει τους φιλάθλους. Στο γήπεδο δεν πρέπει να υπάρχει θέση σ’ αυτόν που κάνει βίαιες πράξεις.»  Συνέντευξη του Χρήστου Στούμπου, υπεύθυνου επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναιτωλικός. 

Στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου RIGHTS το οποίο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα ERASMUS Sport της ευρωπαϊκής ένωσης μιλήσαμε με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της ΠΑΕ Παναιτωλικός κύριο Χρήστο Στούμπο, τον οποίο και ευχαριστούμε θερμά.

Η ποδοσφαιρική ομάδα Παναιτωλικός, γνωστή όχι μόνο για τις αθλητικές επιδόσεις της αλλά και για το κοινωνικό της έργο, τον τελευταίο καιρό έχει πάρει θέση με καμπάνιες σε «επίκαιρα» θέματα που δυστυχώς απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία όπως είναι οι γυναικοκτονίες αλλά και η δολοφονία του Άλκη ενός παιδιού δεκαπέντε ετών λόγω της οπαδικής βίας.

 

Σύμφωνα με τη γνώμη και την εμπειρία σας, γιατί οι άνθρωποι κάνουν διακρίσεις γενικότερα;

Για πολλούς λόγους οδηγούνται στη ρητορική του μίσους, είναι ίδιον του ανθρώπου να θέλει να υπερισχύσει έναντι των άλλων και θα βρει τα αδύνατα σημεία του «αντιπάλου», ούτως ώστε να κυριαρχήσει (σε οποιοδήποτε χώρο) συμβαίνει αυτό. Υπάρχουν διαφορές που στηρίζονται στη θεώρηση κατώτερης και ανώτερης καταγωγής-φυλής-ιδεολογίας και θέλουμε να επιβάλουμε την άποψή μας αυτή για να αποκομίσουμε οφέλη.

 

Πιστεύετε ότι υπάρχουν διανοητικές και ψυχολογικές διεργασίες που κρύβονται πίσω από την συμπεριφορά αυτή των διακρίσεων;

Προφανώς, αλλά νομίζω ότι είναι πολύπλοκο ζήτημα που οι ειδικοί μόνο μπορούν να δώσουν απαντήσεις.

 

Πιστεύετε ότι υπάρχουν ορισμένες ομάδες που είναι πιο πιθανό να πέσουν θύματα διακρίσεων;

Ναι, νομίζω ότι υπάρχουν και εθνοτικές ομάδες και φυλετικές διακρίσεις, όπως στη χώρα μας οι Ρωμά.

 

Πιστεύετε ότι οι άνθρωποι καταλαβαίνουν πότε κάνουν διακρίσεις και πότε παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα;

Αυτό έχει να κάνει με το πνευματικό και νοητικό επίπεδο του καθενός. Υπάρχουν πάρα πολλοί που ξέρουν ότι ξεπερνούν τα όρια και συνεχίζουν. Δεν θεωρώ ότι δεν κατανοούν τι κάνουν, αποσκοπώντας σε συγκεκριμένα πράγματα. Πολλές φορές επισημαίνεται σε κάποιους ανθρώπους ότι έχουν ξεφύγει και συνεχίζουν να το κάνουν.

 

Πιστεύετε ότι μπορεί να γίνει πρόληψη κατά της ρητορικής μίσους και των διακρίσεων;

Ναι μπορεί να γίνει. Είναι μια υπόθεση που χρειάζεται και χρόνο και μεγάλη προσπάθεια και πρέπει να ξεκινήσει από την εκπαίδευση των νέων και παιδιών, από το σχολείο και την οικογένεια καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση. Θα χρειαστεί πολύ χρόνος να εκπαιδεύσουμε τα παιδιά για να φτάσουμε μετά από χρόνια σε ένα ικανοποιητικό επίπεδο.

 

Αν αυξήσουμε την ορατότητα αυτών των θεμάτων, θα βοηθούσε η κοινωνία μας να είναι πιο δίκαιη;

Προφανώς, και νομίζω ότι η ευαισθητοποίηση του κόσμου έρχεται με την ανάδειξη των προβλημάτων εστιάζοντας σε αυτά, χωρίς να τα ωραιοποιούμε ή να αλλάζουμε την εικόνα και το νόημα των γεγονότων. Πρέπει να βάζουμε το «δάχτυλο επί τον τύπον των ήλων» για να δούμε και το μέγεθος των αποτυπωμάτων.

 

Οι άνθρωποι στο πλαίσιο του αθλητισμού έρχονται συχνά αντιμέτωποι με τη ρητορική του μίσους;

 Ο αθλητισμός και κυρίως ο επαγγελματικός αθλητισμός και εγώ θα το εστιάσω στο ποδόσφαιρο, στο χώρο στον οποίο και δραστηριοποιούμαι, προσφέρεται σε όσους έχουν τη διάθεση να δημιουργήσουν διακρίσεις και να βάλουν φράγματα. Δημιουργούνται δύο ομάδες, στήνεται μια διαφορά και πολύ έντονη, στήνουμε τα «οχυρώματα» και αρχίζουμε τον «πόλεμο». Ο αθλητισμός δίνει πολλές αφορμές για διαμάχες γιατί έχει νίκες και ήττες, οπότε υπάρχει ελεύθερο πεδίο να αναπτυχθούν τέτοιες συμπεριφορές.

 

Πιστεύετε ότι ο ερασιτεχνικός αθλητισμός παίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση σχετικά με αυτά τα ζητήματα; Τι ρόλο μπορεί να παίξει;

Μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο και αυτό γιατί στον επαγγελματικό αθλητισμό υπάρχουν ισχυρά συμφέροντα κυρίως οικονομικά που μας κάνουν να ξεχνάμε τις αρχές και τις αξίες που έχουμε σαν άνθρωποι που βρίσκονται γύρω από έναν σύλλογο. Ο ερασιτεχνικός αθλητισμός όμως είναι κάτι άλλο, και νομίζω ότι μπορεί να εκπαιδεύσει τους νέους αθλητές που θα γίνουν επαγγελματίες στις αρχές του «ευ αγωνίζεσθαι», ώστε να ακολουθήσουν τις ίδιες συμπεριφορές και στην πορεία τους στον επαγγελματικό αθλητισμό.

 

Τι είδους αξίες θα πρέπει να μεταδίδουν οι αθλητικές ενώσεις;

 Μια αθλητική κοινότητα είναι μικρογραφία της κοινωνίας που υπάρχουν όλοι οι εκπρόσωποι μιας κοινωνίας. Σε υψηλότερο επίπεδο πρωταθλητισμού υπάρχει μια βαβέλ από κουλτούρες, θρησκείες, είναι ένας πολυπολιτισμικός χώρος και αυτές οι διαφορές γίνονται η αφορμή για αυτούς που θέλουν να «προκαλέσουν» σε όσους παρακολουθούν με την ιδιότητα του φιλάθλου διάφορες εντάσεις.

 

Ποιοι είναι οι κύριοι στόχοι μιας εκστρατείας για την καταπολέμηση των διακρίσεων;

Οι αθλητικοί σύλλογοι έχουν χρόνια πορείας και μεγάλο παρελθόν που μπορούν να αξιοποιήσουν και να προβάλουν αυτά που έχουν καταφέρει. Ο Παναιτωλικός που εκπροσωπώ κάνει πάρα πολλές παράλληλες δράσεις από την ίδρυσή του ακόμα το 1926 και είναι ο μοναδικός φιλεκπαιδευτικός σύλλογος στη χώρα. Ιδρύθηκε από ανθρώπους που ασχολούνταν με την εκπαίδευση στο Αγρίνιο. Έδωσε τη δυνατότητα σε παιδιά άπορων οικογενειών, τα απογεύματα να μαθαίνουν πράγματα. Σήμερα, παρέχει τη δυνατότητα να έρθει στο γήπεδο όλη η οικογένεια μακριά από τη βία και

τις υβριστικές εκφράσεις.

 

Ποια μηνύματα μπορούν να χρησιμοποιηθούνε για τη διάδοση της καταπολέμησης των διακρίσεων;

Ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος ελκύει ανθρώπους διαφόρων ηλικιών και σκοπός είναι να τον ακολουθούν, να τους συγκινεί μέσα από τη δράση του. Το μοίρασμα των συναισθημάτων είναι αυτό που ενώνει τους φιλάθλους. Υπάρχουν πολλά μηνύματα, αλλά το σημαντικότερο είναι η δράση και στο γήπεδο δεν υπάρχει θέση σε αυτόν που θέλει να κάνει βίαιες πράξεις.

 

Ποια ήταν τα κύρια βήματα από τις πολύ επιτυχημένες εκστρατείες ευαισθητοποίησης που έχετε κάνει;

Νιώθουμε ιδιαίτερη χαρά που μπορούμε να εκφράσουμε τη δική μας θέση για τη δολοφονία του Άλκη με τη βοήθεια ενός σημαντικού σκιτσογράφου. Το σκίτσο δείχνει τον Τίτορμο έναν σεμνό γίγαντα της Αιτωλίας να κρατάει στην αγκαλιά του τον Άλκη. Όλοι οι αθλητές μας αποφάσισαν και έβαλαν στις μπλούζες τους το όνομα του Άλκη για να θυμίσουν σε όλους μας ό,τι θα μπορούσαμε να βρεθούμε στη θέση του παιδιού αυτού. Μετά από όλα αυτά καθίσαμε και συζητήσαμε πόσο άδικο είναι να θρηνούμε θύματα σε ένα χώρο που μόνο χαρά θα έπρεπε να μοιραζόμαστε. Όχι στη ρητορική και στις πράξεις μίσους!

 

Ποια κανάλια χρησιμοποιείτε για να κάνετε μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης;

 Χρησιμοποιούμε κάθε δυνατό μέσο. Πραγματοποιούμε σε όλα τα σχολεία της περιοχής επισκέψεις με τους ποδοσφαιριστές μας που είναι οι πρωταγωνιστές, μεταφέροντας στα παιδιά πώς νιώθουν από τα υβριστικά μηνύματα και ό,τι θα ήθελαν ένα ήρεμο κλίμα στα γήπεδα. Καλούμε όλα τα σχολεία στο γήπεδο πραγματοποιώντας δράσεις περνώντας το μήνυμα ενάντια στην ξενοφοβία και τη βία. Υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια από την πλευρά της ομάδας να γίνουν τα παιδιά, οι μελλοντικοί φίλαθλοι καλύτεροι.

 

Με ποια κριτήρια αξιολογείτε την επιτυχία μιας εκστρατείας;

Το ουσιαστικό είναι η αποδοχή και η συμμετοχή. Μας ενδιαφέρει ότι κάποιες πρωτοβουλίες γίνονται γνωστές και αποδεκτές από τον κόσμο.

 

Με πόση διάθεση θέλουν οι ποδοσφαιριστές να συμμετέχουν σε τέτοιες δράσεις;

Δεν έχουμε συναντήσει ποτέ άρνηση από τους ανθρώπους μας να συμμετέχουν. Η συμμετοχή όλων του μελών του οργανισμού είναι σημαντική και καθοριστική καθώς συνδιαμορφώνουμε τις δράσεις μαζί τους.

 

Πιστεύετε ότι θα σας βοηθούσε να υπάρχει ένας οδηγός που να απευθύνεται στους αθλητικούς συλλόγους;

Εμείς κάνουμε αυτό που μας λέει η καρδιά μας και σημαντικό θα ήταν να έχουμε την καθοδήγηση ειδικών επιστημόνων διαμορφώνοντας ένα άξονα πάνω στον οποίο θα κινούμαστε και αυτό θα βοηθούσε τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει κατά καιρούς.

 

Είχατε κάποιο ποσό για αυτές τις εκστρατείες στον προϋπολογισμό του οργανισμού;

Η ίδια η ανάγκη δημιουργεί το οικονομικό ποσό και δεν είναι αυτό που θα βάλει φρένο στην κάθε ιδέα για να υλοποιηθεί. Μπορείς να κάνει κανείς πράγματα χωρίς ιδιαίτερα χρήματα.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ για όλα αυτά τα ενδιαφέροντα θέματα που μοιραστήκατε μαζί μας. Θα θέλατε να προσθέσετε κάτι τελευταίο;

Τα πρόσφατα γεγονότα μας αναγκάζουν να εκδηλώσουμε την αντίθεσή μας στη βία. Οι αντιθέσεις στην κοινωνία και ειδικότερα στο ποδόσφαιρο υποκινούν βίαιες συμπεριφορές. Ειδικότερα, οι γονείς πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας να χάνουν και να αποδέχονται την ήττα και όχι μόνο να επιδιώκουν να κερδίζουν στη ζωή τους ή στα αθλήματα με τα οποία ασχολούνται.

 

                                           

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts