Follow us:

NEWSLETTER HERSTORY #1

Σχετικά με το έργο

Η αναγνώριση των επιτευγμάτων των γυναικών σε όλες τις πτυχές της ζωής έχει τεράστιο αντίκτυπο στην ανάπτυξη του αυτοσεβασμού και των νέων ευκαιριών για τα κορίτσια και τις νεαρές γυναίκες. Το έργο HerStory, που ξεκίνησε 1η Ιανουαρίου 2023, στόχο έχει να λειτουργήσει ως εργαλείο ενδυνάμωσης των γυναικών.

Η ιστοριογραφία στερείται βασικών πληροφοριών σχετικά με τη δράση των γυναικών στην ιστορία. Καθώς η επικρατούσα βιβλιογραφία για την ιστορία των γυναικών είναι περιορισμένη, η συμβολή τους στην κοινωνία και οι αγώνες για τα δικαιώματα των γυναικών είναι μάλλον αόρατοι.

Το έργο HerStory ξεκίνησε στη Σαλαμάνκα

Στις 27 και 28 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του έργου στη Σαλαμάνκα της Ισπανίας, η οποία φιλοξενήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Σαλαμάνκα, μέσω της ερευνητικής ομάδας GRIAL.

Ο κύριος σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση του έργου HerStory και η συνολική επισκόπηση των εργασιών που πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια του. Η συνάντηση ήταν επίσης μια ευκαιρία για τους εταίρους να συστηθούν και να γνωριστούν μεταξύ τους.

Ο στόχος του έργου

Στόχος του προγράμματος είναι να αναδείξει το αποτύπωμα των γυναικών στην ιστορία, σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης. Το HerStory στοχεύει στην ανάπτυξη ενός διακρατικού χάρτη που θα παρουσιάζει σημαντικές γυναίκες στην πολιτική και την κοινωνία, στις επιστήμες και τις τέχνες, ενώ παράλληλα θα αναδεικνύει σημαντικές ιστορικές στιγμές στις οποίες η δράση των γυναικών ήταν καθοριστική.

Η πρωτοβουλία αυτή, αφενός, θα αντιμετωπίσει τα έμφυλα στερεότυπα που κρατούν τις γυναίκες μακριά από τα όργανα λήψης αποφάσεων, είτε στην πολιτική και την κοινωνική ζωή είτε στην εργασία και αφετέρου θα προωθήσει πρότυπα που λειτουργούν ως εργαλείο ενδυνάμωσης για τα κορίτσια και τις γυναίκες.

Τα αποτελέσματα του έργου θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη ικανοτήτων και την υιοθέτηση χρήσιμων μεθόδων από νέους, εμπειρογνώμονες, εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς, ως μια συνειδητή προσπάθεια αλλαγής των στάσεων που σχετίζονται με το φύλο, μέσω της εκπαίδευσης και της νεολαίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το έργο HerStory, πρώτα θα διεξάγει μια σε βάθος έρευνα σχετικά με την ιστορία των γυναικών σε διάφορες πόλεις της Ευρώπης και θα εντοπίσει καλές πρακτικές για τη διάδοση των επιτευγμάτων των γυναικών στο κοινό.

Στη συνέχεια, απευθυνόμενοι σε νέους, οργανώσεις νεολαίας, τοπικές αρχές και φοιτητές στους τομείς της Ιστορίας και του Φύλου, οι εταίροι θα καταγράψουν τις γνώσεις τους σχετικά με τη συμβολή συγκεκριμένων γυναικών στην ιστορία της χώρας/πόλης τους.

Ως τρίτο βήμα, η κοινοπραξία θα αναπτύξει έναν διακρατικό διαδικτυακό χάρτη – ο οποίος θα είναι προσβάσιμος μέσω του διαδικτυακού τόπου του έργου και μιας εφαρμογής για κινητά τηλέφωνα – όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να βρίσκουν αξιοσημείωτα μέρη που αφορούν τις γυναίκες στην ιστορία και να λαμβάνουν πληροφορίες σχετικά με αυτά.

Βρείτε εδώ το newsletter σε ελληνικά και αγγλικά:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts

Όλγα Γουρδομιχάλη

Project Manager

Από το 2013 έως το 2022, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας
Αθηνών συμμετείχε σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει διεθνείς
δημοσιεύσεις και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα
όσο και στο εξωτερικό. Επί σειρά ετών, διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αναπτύσσει και υλοποιεί εθελοντικά προγράμματα νέων σχετικά με την έρευνα.
Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, πυροπροστασίας
και φροντίδας αδέσποτων ζώων.


Μιλάει αγγλικά και ισπανικά.
Εντάχθηκε στο ΚΕΑΝ το 2018 και μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί δράσεις και έργα
σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον Νοέμβριο του 2022 ολοκλήρωσε το
μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων για Στελέχη του
Πανεπιστημίου Πειραιά.