Migration Perspectives
Participating countries: croatia, cyprus, estonia, greece, italy, lithuania, poland, portugal, serbia, turkey

Project Reference:2018-3-EL02-KA105-004686
Start: 01-02-2019
End: 30-09-2019
EU Grant: 31,971.00 €
Website: http://migrationperspectivesyouthexchange.wordpress.com
Programme: Erasmus+
Key Action: Youth Mobility
Action Type: KA1
Περίληψη
Το πρόγραμμα ανταλλαγής νέων “Προοπτικές μετανάστευσης” πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 20 Μαΐου 2019 στη Σκάλα Λακωνίας, Ελλάδα. Αφορμή για τη διοργάνωσή της αποτέλεσε η ανάγκη των νέων να αναπτύξουν τη διαπολιτισμική τους ικανότητα και να καταπολεμήσουν στερεότυπα και προκαταλήψεις, που απορρέουν από τις συνεχώς αυξανόμενες ροές μεταναστών/προσφύγων και τις υπάρχουσες διαπολιτισμικές κοινωνίες.
Στο πλαίσιο αυτό, το έργο έχει ως απώτερο στόχο να συμβάλει στην κοινωνική ενσωμάτωση των μεταναστών/προσφύγων και να αντιμετωπίσει τις προκαταλήψεις και τα στερεότυπα που έχουν οι νέοι για αυτή την κοινωνική ομάδα.
Έτσι, επιδίωξε και πέτυχε τους ακόλουθους κύριους στόχους:
1. Ενίσχυσε τις γνώσεις των νέων για το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα και την κατανόηση των διαφόρων πτυχών του.
2. Μετρίασε τα στερεότυπα των νέων, βοηθώντας τους να τα εντοπίσουν και να τα αμφισβητήσουν, και συνέβαλε στην κατανόηση μεταξύ των νέων με διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο.
3. Τους βοήθησε να υιοθετήσουν θετικές στάσεις και συμπεριφορές απέναντι στη διαφορετικότητα και να δημιουργήσουν θετικές και εποικοδομητικές σχέσεις με τους συνομηλίκους τους από διαφορετικό πολιτισμικό υπόβαθρο.
4. Ενισχύθηκε η ικανότητα των νέων να παρεμβαίνουν και να ενεργούν κατά των διακρίσεων και των προκαταλήψεων απέναντι σε άτομα και ομάδες.
5. Έφερε κοντά νέους από 10 χώρες, διευκόλυνε την ανταλλαγή γνώσεων και απόψεων μεταξύ νέων από διαφορετικές χώρες, ανέπτυξε την πολυπολιτισμική τους ευαισθησία και αύξησε την αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία.
Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 40 νέοι ηλικίας 16-30 ετών και 10 υπεύθυνοι νέων άνω των 18 ετών από την Ελλάδα, την Κροατία, την Ιταλία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Σλοβακία, την Κύπρο, την Εσθονία και την Τουρκία.
Η ανταλλαγή υποστηρίχθηκε από 3 εργαζόμενους σε θέματα νεολαίας από την Ελλάδα. Όλοι οι συμμετέχοντες έδειξαν έντονο ενδιαφέρον για τα θέματα του προγράμματος, καθώς και ισχυρή προθυμία να μεταφέρουν σχετικά μηνύματα στους συνομηλίκους τους. Πρόκειται για νέους με έντονες ανησυχίες σχετικά με τα αυξανόμενα περιστατικά βίας και διακρίσεων κατά των μεταναστών/προσφύγων, την αυξημένη κοινωνική ευαισθησία και την ανάγκη να αναπτύξουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους στον συγκεκριμένο τομέα.
Οι συμμετέχοντες οργάνωσαν μια σειρά δραστηριοτήτων γύρω από το θέμα της μετανάστευσης, των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων και της ενεργού συμμετοχής των νέων στην αντιμετώπιση τους.
Η μεθοδολογία του έργου βασίστηκε στην ισότιμη συνεργασία των εταίρων και στη συμμετοχή των νέων σε όλες τις φάσεις του. Οι δραστηριότητες βασίστηκαν σε μεθόδους μη τυπικής μάθησης με ιδιαίτερη έμφαση στη βιωματική και ομότιμη μάθηση.
Αποτελέσματα έργου:
Τα κύρια αποτελέσματα του έργου είναι η ευαισθητοποίηση που δημιουργήθηκε σχετικά με το θέμα τόσο των συμμετεχόντων όσο και της τοπικής κοινότητας και των νέων που ήρθαν σε έμμεση επαφή με το έργο. Επιπλέον, επιτεύχθηκε η βαθύτερη κατανόηση της κατάστασης των μεταναστών/προσφύγων, η ανάπτυξη της διαπολιτισμικής ικανότητας των νέων, ο μετριασμός των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων και η ενεργοποίησή τους για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων. Τέλος, η προσωπική, κοινωνική και επαγγελματική ανάπτυξη των νέων είναι ένα ακόμη σημαντικό αποτέλεσμα.
Επίσης:
-Φυλλάδιο εμπειρίας των συμμετεχόντων
-Βίντεο σύνοψης: https://www.dropbox.com/s/tytpesb41ibo5sn/Migration%20Perspectives%20video.mp4?dl=0
Ιστοσελίδα: http://migrationperspectivesyouthexchange.wordpress.com

Το περιεχόμενο του παρόντος αποτελεί ευθύνη μόνον των συντακτών του, και δεν αντανακλά απαραίτητα τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV). Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν φέρει ουδεμία ευθύνη για οποιαδήποτε χρήση των πληροφοριών που εμπεριέχονται σε αυτό.

Coordinator:
KEAN – Cell of Alternative Youth Activities
Partners:
Stowarzyszenie Sztukater
54-002 Wrocław
Aleje Jerozolimskie 142A
02-305 Warsaw, Poland
Organisation type: Non governmental organisation (NGO)
ASOCIACIJA TAVO EUROPA
Udruga gluhih i nagluhih Nova Gradiska
HR – 35 400 Nova Gradiška
SISTEM VE JENERASYON DERNEGI
Ankara-Turkiye 06430
SEIKLEJATE VENNASKOND
51003 Tartu
Estonia
ORGANISMOS KOINONIKIS POLITIKIS KAI DRASIS
Agiou Nikolaou 9A, Nicosia1040, Cyprus
https://www.socialpolicyaction.org/
Organisation type: Non-governmental organisation (NGO)
SYTEV
Lipova 810/30, 024 01, Kysucké Nové Mesto, Slovakia
Organisation type: Non-governmental organisation (NGO)