Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αθήνας

Κέντρο Ασυνόδευτων Φιλοξενίας Ανηλίκων Αθήνας

Κεφαλληνίας 63Α, Αθήνα, 11251

Τηλέφωνο

+30 2105582006, +30 2105570910 athens@kean.gr

Ώρες Επικοινωνίας

Δευτέρα - Παρασκευή 8:00 - 16:00

Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων Αθήνας

Το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων στην Αθήνα, βρίσκεται στην Κυψέλη, επί της οδού Κεφαλληνίας και λειτουργεί από τον Αύγουστο του 2023, όταν μεταφέρθηκε εκεί το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων που λειτουργούσε το ΚΕΑΝ στον Ασπρόπυργο Αττικής. 

H υλοποίηση της Δράσης αφορά στην Λειτουργία ΚΦΑΑ στην Αθήνα με αριθμό μητρώου 141/06.07.2023 και δυναμικότητα 33 θέσεων – ηλικίας 10 έως και 18 ετών – από το ΚΕΑΝ, στην περιοχή του Δήμου Αθηναίων, για το διάστημα απο 01/08/2023 έως 31/07/2024. Το Έργο περιλαμβάνει την παροχή ασφαλούς και υγιεινής στέγασης και διαβίωσης άστεγων ασυνόδευτων ανήλικων αρρένων, την παροχή υποστηρικτικών και κοινωνικών υπηρεσιών, σε Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων δυναμικότητας 33 κλινών διαχωρισμένων σε 12 διακριτά υπνοδωμάτια, πληρώντας τις τεχνικές & λειτουργικές προδιαγραφές τέτοιου είδους Κένntrvn. Mέχρι σήμερα έχει φιλοξενήσει ανηλίκους με  καταγωγή από χώρες της Αφρικής και της Ασίας όπως τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Αίγυπτο, τη Σομαλία, τη Γουινέα, το Μπαγκλαντές, την Παλαιστίνη, την Υεμένη, την Αιθιοπία, το Μαρόκο κ.α. 

Το κέντρο φιλοξενεί αλλοδαπούς ασυνόδευτους ανήλικους, οι οποίοι έχουν υποβάλλει αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου για καταγραφή ή για παροχή ασύλου. Στους ανήλικους παρέχεται στέγη, τροφή, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση (τυπική και άτυπη), νομική συνδρομή, ψυχολογική υποστήριξη και γενικότερα κάθε υπηρεσία που αποβαίνει προς όφελος των ανηλίκων με σκοπό την, όσο το δυνατόν, καλύτερη ένταξη και ενσωμάτωση στο ελληνικό και εν γένει ευρωπαϊκό περιβάλλον. Στο κέντρο παρέχει τις υπηρεσίες του κατάλληλα εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο προσωπικό, όπως  νομικοί σύμβουλοι,  ψυχολόγοι,  εκπαιδευτικοί,  κοινωνικοί λειτουργοί, νοσηλευτικό προσωπικό, διερμηνείς, διοικητικό και βοηθητικό προσωπικό, σε εναλλασσόμενες βάρδιες που καλύπτουν τις ανάγκες των ανηλίκων σε 24ωρη βάση. 

Πρωταρχικό μέλημα του κέντρου αποτελεί η κοινωνική ενσωμάτωση των αλλοδαπών ασυνόδευτων ανηλίκων μέσα από δραστηριότητες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και αλληλεπίδρασης με τους φορείς της τοπικής κοινωνίας (συμμετοχή σε φεστιβάλ, αθλητικές δραστηριότητες, συνεργασίες με καλλιτεχνικούς φορείς, σχολικές μονάδες, κ.α.).

Στο ΚΦΑΑ παρέχονται στέγαση, σίτιση και υποστηρικτικές υπηρεσίες από έμπειρο προσωπικό, οι οποίες διακρίνονται σε εκείνες που συνδέονται με την παροχή άμεσων υπηρεσιών, εκείνες που εξασφαλίζουν αποτελεσματική πρόσβαση σε υπηρεσίες, όπως η πρόσβαση στο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα, και εκείνες που υποστηρίζουν τα παιδιά διασφαλίζοντας την προστασία των ατομικών και κοινωνικοοικονομικών δικαιωμάτων τους.

Κατά τη διάρκεια λειτουργίας του το κέντρο έχει προσφέρει τις παραπάνω υπηρεσίες σε εκατοντάδες ασυνόδευτους ανήλικους και με την ίδια ζέση, παράλληλα με την αποκτηθείσα εμπειρία, θα συνεχίσει να τις προσφέρει στο ανώτερο δυνατό επίπεδο.

Το κέντρο πληροί τις τεχνικές και λειτουργικές προδιαγραφές, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην ΚΥΑ υπ.αρ.187634/23 της 31/03/2023 περί “Πλαίσιο Πρότυπων Κανόνων Λειτουργίας και Αδειοδότησης Κέντρων Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων”, και λειτουργεί σε 24ωρη βάση για 7 ημέρες την εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων γιορτών και αργιών. 

Τα νέα μας

Όλγα Γουρδομιχάλη

Project Manager

Από το 2013 έως το 2022, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας
Αθηνών συμμετείχε σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει διεθνείς
δημοσιεύσεις και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα
όσο και στο εξωτερικό. Επί σειρά ετών, διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αναπτύσσει και υλοποιεί εθελοντικά προγράμματα νέων σχετικά με την έρευνα.
Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, πυροπροστασίας
και φροντίδας αδέσποτων ζώων.


Μιλάει αγγλικά και ισπανικά.
Εντάχθηκε στο ΚΕΑΝ το 2018 και μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί δράσεις και έργα
σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον Νοέμβριο του 2022 ολοκλήρωσε το
μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων για Στελέχη του
Πανεπιστημίου Πειραιά.