Follow us:

ΚΕ & ΑN’s House : Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών προσφύγων & μεταναστών στην Αθήνα

Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών

προσφύγων & μεταναστών

στην Αθήνα 

Το  ΚΕΑΝ  δημιούργησε το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης “ΚΕ & ΑN’s House” που βρίσκεται στο Κέντρο της Αθήνας πλησίον της πλατείας Βικτώριας και απευθύνεται σε παιδιά προσφύγων και μεταναστών προσχολικής και σχολικής ηλικίας έως και 17 ετών τα οποία φιλοξενούνται σε κέντρα φιλοξενίας στην Περιφέρεια Αττικής.

Σκοπός της λειτουργίας του Κέντρου Δημιουργικής Απασχόλησης είναι η ανάπτυξη των ικανοτήτων και των προσωπικών δεξιοτήτων των παιδιών προσφύγων και μεταναστών μέσα από δραστηριότητες τέχνης , δημιουργίας , βιωματικών εργαστηρίων , θεατρικών δρώμενων κα.  που θα έχουν ως κοινή θεματική τη διαπολιτισμικότητα έτσι ώστε τα παιδιά μέσα από ευχάριστες δραστηριότητες να αποδεχτούν τη διαφορετικότητα τους μέσω της από-ενοχοποίησης της πολιτισμικής τους ταυτότητας και να αναπτύξουν δημιουργικά ικανότητες, στάσεις και συμπεριφορές ώστε να προετοιμαστούν για την ένταξή τους σε μια οργανωμένη κοινωνία.

Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης έρχεται να «στηρίξει» και να «συμβάλλει» στην ανάπτυξη των παιδιών καθώς μέσα από  τις δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης τα παιδιά μαθαίνουν το σώμα τους, έρχονται σε επαφή με τα συναισθήματά τους, μαθαίνουν να συντονίζονται, να συνεργάζονται, αναπτύσσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους. Επιπλέον η οποιαδήποτε δραστηριότητα  έχει και εκπαιδευτικό χαρακτήρα αφού τα  παιδιά μαθαίνουν διάφορα πράγματα και αποκτούν γνώσεις  μέσα από το  παιχνίδι. Αφού λοιπόν αναπτύξουν δεξιότητες και νιώσουν ασφάλεια με τον εαυτό τους τότε μπορούν να αναζητήσουν την επιπρόσθετη γνώση. Νιώθοντας καλά μέσα τους και την ευτυχία μπορούν να εξελιχθούν σε αυτό που έχουν ονειρευτεί.

Συγκεκριμένα το εβδομαδιαίο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης περιλαμβάνει ζωγραφική , θεατρικό παιχνίδι ,μουσική , χορός, βιωματικά εργαστήρια με κοινή θεματική την διαπολιτισμικότητα. Κάποιες ενδεικτικές δραστηριότητες περιγράφονται ως κάτωθι :

–          Σχέδιο / Δραστηριότητα Ζωγραφική .Σε αυτή τη δραστηριότητα, κάθε φορά που τα παιδιά απασχολούνται  τους δίνεται ένα διαφορετικό θέμα / ιδέα και με βάση το οποίο  θα πρέπει να εκφράσουν άποψη, αντίληψη, τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους, μέσω του σχεδίου. Για παράδειγμα, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε θέματα όπως το περιβάλλον, η οικογένεια, οι φίλοι, κ.λπ.

–           Δημιουργίες / Καλλιτεχνικές δημιουργίες παπιέ μασέ , δημιουργίες με μπαλόνια.Τα παιδιά  έχουν την δυνατότητα να ξεδιπλώσουν τη δημιουργικότητά τους μέσα από τη δημιουργία των κατασκευών παπιέ μασέ. Κάθε φορά, ένα διαφορετικό θέμα θα επιλέγεται και θα δίνεται σε όλα τα παιδιά και κάθε παιδί ξεχωριστά, θα πρέπει να παρουσιάσει τη δική του κατασκευή. Θέματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν είναι: παπιέ μασέ κούκλες, ζώα, μάσκες, κοσμήματα, στολίδια, κ.λ.π.

–          Τραγούδι & Χορός.Μέσω αυτής της δραστηριότητας τα παιδιά συνδυάζουν την μάθηση τραγουδιών με χορευτικές ή κινητικές δραστηριότητες όπως πχ το παιχνίδι με τις μουσικές καρέκλες. Τέτοιου είδους παιχνίδια χαρακτηρίζονται  και από μια θεατρική διάσταση μέσα από τα οποία τα ίδια τα παιδιά αναλαμβάνουν τον ρόλο του «ηθοποιού».

–          Βιωματικό εργαστήριο ανακύκλωσης & δημιουργία ανακυκλωμένων αντικειμένων.Η δημιουργία αντικειμένων, όπως τα μουσικά όργανα από ανακυκλωμένα υλικά μπορεί να αποτελέσει μία δραστηριότητα με παράλληλα ψυχαγωγικό αλλά και μαθησιακό περιεχόμενο αφού τα παιδιά αποκτούν γνώσεις σχετικά με το φυσικό περιβάλλον μέσα στο οποίο ζουν.

Το εβδομαδιαίο πρόγραμμα του ΚΕ & ΑΝ’s House  δημιουργείται από τους εκπαιδευτές και επαναπροσαρμόζεται κάθε φορά ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας.

Η λειτουργία του  Κέντρου ξεκίνησε από τις αρχές  του μηνός Νοεμβρίου 2016  και πρόκειται να έχει σταθερή διάρκεια λειτουργίας για τουλάχιστον 1 έτος.Στόχος αποτελεί  το  «Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης» να συνεργάζεται με τα κέντρα φιλοξενίας των πληθυσμών των προσφύγων ώστε  να μπορούν να συμμετέχουν ομάδες παιδιών στις δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης του Κέντρου μας.

Για δηλώσεις συμμετοχής και εγγραφές καλέστε στο τηλ.210 26 92 880.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts