INCLUSIONCODE NEWSLETTER #1

Το 1ο Newsletter του Κώδικα της Ένταξης είναι εδώ!

Εναρκτήρια Εκδήλωση

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 5Φεβρουαρίου 2024, η εναρκτήρια εκδήλωση του έργου InclusionCode, στη Βίλα Στέλλα του Δήμου Ηρακλείου Αττικής. Πρόκειται για ένα νέο και καινοτόμο έργο που χρηματοδοτείται από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (EEA Grants). Σκοπός του έργου«Inclusion Code» είναι η βελτίωση της κοινωνικής ένταξης των ασυνόδευτων ανηλίκων με μια πολυδιάστατη προσέγγιση και συνεργασία μεταξύ μη κερδοσκοπικού και δημόσιου τομέα. Βασικοί στόχοι είναι η εκμάθηση δεξιοτήτων οικολογικής γεωργίας και η δημιουργία μιας «έξυπνης» εφαρμογής για την προώθηση της γεωργικής επιχειρηματικότητας και τη διασύνδεση της ομάδας-στόχου με την αγορά αυτή.

Το ΚΕΑΝ-Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (δικαιούχος) μαζί με τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής (εταίρος) παρουσίασαν στην εκδήλωση αυτή το έργο και τις προβλεπόμενες δράσεις του. Επιπλέον, παρουσιάστηκαν οι δράσεις του ΚΕΑΝ-Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων στον τομέα της προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και πραγματοποιήθηκαν πολύ ενδιαφέρουσες ομιλίες από την κοινωνική λειτουργό του Δήμου Ηρακλείου και τον πρύτανη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πλήθος κόσμου, υπάλληλοι του Δήμου Ηρακλείου Αττικής και εκπρόσωποι του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορευτικό δρώμενο ωφελούμενων του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων του ΚΕΑΝ στην Αθήνα.

Έρευνα, Ανάλυση και Καταγραφή Αναγκών

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε έρευνα γύρω από την επικρατούσα κατάσταση σχετικά με τις ανάγκες των ασυνόδευτων ανηλίκων για την επαγγελματική τους ένταξη. Δημιουργήθηκαν δύο ερωτηματολόγια καταγραφής αναγκών. Το πρώτο χορηγήθηκε σε τουλάχιστον 50 ασυνόδευτους ανήλικους, ώστε να αναδειχθούν οι οπτικές των άμεσα ενδιαφερομένων. Το δεύτερο απευθυνόταν σε εργαζόμενους στον τομέα παιδικής προστασίας, ώστε να καταγραφούν οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν κατά την υποστήριξη των ασυνόδευτων ανηλίκων στη διαδικασία κοινωνικής ένταξης. Μείνετε συντονισμένοι για την έκδοση του οδηγού αποτελεσμάτων!

Δικτύωση και Υποστήριξη Επαγγελματιών

Επιπλέον, ξεκίνησε η δικτύωση και ενημέρωση με τουλάχιστον 20 Κέντρα Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων της Περιφέρειας Αττικής και κοινωνικές υπηρεσίες. Στόχος της δράσης αυτής είναι να διαδοθούν οι στόχοι και τα αποτελέσματα του έργου και παράλληλα να δημιουργηθούν νέα δίκτυα συνεργασιών για την επαγγελματική ένταξη ασυνόδευτων ανηλίκων.

Τέλος, στις 19-20-21 Μαρτίου θα πραγματοποιηθούν συμβουλευτικά εργαστήρια με τουλάχιστον 30 επαγγελματίες κοινωνικών υπηρεσιών και παιδικής προστασίας. Τα εργαστήρια στοχεύουν στην ανταλλαγή πρακτικών κοινωνικής ένταξης και την ενσωμάτωση νέων πρακτικών και προσανατολισμών. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και θα περιλαμβάνεται σύντομη θεωρητική παρουσίαση και διαδραστικές ασκήσεις. Περισσότερες πληροφορίες για τα συμβουλευτικά εργαστήρια μπορείτε να βρείτε εδώ.

Κατεβάστε το newsletter εδώ:

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts

Όλγα Γουρδομιχάλη

Project Manager

Από το 2013 έως το 2022, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας
Αθηνών συμμετείχε σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει διεθνείς
δημοσιεύσεις και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα
όσο και στο εξωτερικό. Επί σειρά ετών, διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αναπτύσσει και υλοποιεί εθελοντικά προγράμματα νέων σχετικά με την έρευνα.
Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, πυροπροστασίας
και φροντίδας αδέσποτων ζώων.


Μιλάει αγγλικά και ισπανικά.
Εντάχθηκε στο ΚΕΑΝ το 2018 και μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί δράσεις και έργα
σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον Νοέμβριο του 2022 ολοκλήρωσε το
μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων για Στελέχη του
Πανεπιστημίου Πειραιά.