Follow us:

Το τελικό συνέδριο του ENHAGA στη Ρώμη

Την Παρασκευή 17 Ιουνίου πραγματοποιείται στη Ρώμη το Τελικό Συνέδριο του ευρωπαΪκού έργου ENHAGA.

Το ENHAGA είναι ένα πρωτοποριακό έργο διάρκειας 30 μηνών, το οποίο ανέπτυξε και εφάρμοσε καινοτόμες πρακτικές για την εξάλειψη της διαδικτυακής παρενόχλησης για τις παίκτριες μέσω της ανάπτυξης ενός διαδικτυακού παιχνιδιού με συναφή εργαλεία για την ενδυνάμωση των νεαρών κοριτσιών σχετικά με τον τρόπο αντίδρασης σε περιπτώσεις διαδικτυακής σεξουαλικής παρενόχλησης και την περαιτέρω αναφορά περιστατικών με σκοπό την εξάλειψή τους.

Στόχοι του έργου:
● Πρόληψη και καταπολέμηση της ψυχολογικής διαδικτυακής παρενόχλησης ειδικά για τα κορίτσια και τις νεαρές παίκτριες
● Προώθηση της ανάπτυξης ικανοτήτων για τους επαγγελματίες στον τομέα των τυχερών παιχνιδιών
● Προβλέψεις για παίκτες με διαφορετικό υπόβαθρο, συμβάλλοντας στη διάδοση της γνώσης σχετικά με την ανάγκη καταπολέμησης της βίας με βάση το φύλο
● Ευαισθητοποίηση, εργαλεία και ενδυνάμωση των παικτών προκειμένου να καταγγέλλουν την παρενόχληση στον κυβερνοχώρο και να οικοδομήσουν οικοσυστήματα ανοχής και σεβασμού

Κατά τη διάρκεια του κύκλου ζωής του έργου που διήρκεσε 30 μήνες, 7 εταίροι από 4 ευρωπαϊκές χώρες (Κύπρος, Ελλάδα, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο) ανέπτυξαν:

Το ηλεκτρονικό βιβλίο ENHAGA

Όλοι οι εταίροι συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού βιβλίου ENHAGA Ending Sexual Harassment in GamingA review from the UKGreeceItaly and Cyprus, το οποίο δημοσιεύθηκε από τον οργανισμό Restorative Justice for All (RJ4All).

Το ηλεκτρονικό βιβλίο βασίστηκε σε διεξοδική βιβλιογραφική έρευνα που εξέτασε το εθνικό νομικό πλαίσιο σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο στις 4 συμμετέχουσες χώρες, καθώς και σε πρωτογενή έρευνα με τη διεξαγωγή διαδικτυακών ομάδων εστίασης και συνεντεύξεων όπου συμμετείχαν γυναίκες παίκτριες και επαγγελματίες που εργάζονται στον τομέα ισότητας των φύλων, του ηλεκτρονικού παιχνιδιού και της τεχνολογίας.

Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί συχνό φαινόμενο στα διαδικτυακά παιχνίδια, με τις γυναίκες παίκτριες να αισθάνονται συχνά θύματα στερεοτύπων και απομονωμένες από θύτες σεξουαλικής παρενόχλησης λόγω του φύλου τους, κάτι που μπορεί να προκύψει σε πολλαπλά πεδία του ηλεκτρονικού παιχνιδιού, μεταξύ άλλων μέσω ομαδικών συνομιλιών και ατομικών λειτουργιών συνομιλίας.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν την ελλιπή γνώση σχετικά με τον τρόπο καταγγελίας της παρενόχλησης ή της κακοποίησης στα διαδικτυακά παιχνίδια. Παρατηρήθηκε σημαντική έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τις γυναίκες παίκτριες και να ευαισθητοποιήσουν τα μέλη της κοινότητας των παιχνιδιών και τους ενδιαφερόμενους φορείς. Ως εκ τούτου, η εκπαίδευση ευαισθητοποίησης, ιδίως μεταξύ των νεότερων παικτών/-τριών, αποτελεί βασικό σημείο εκκίνησης για την πρόληψη τέτοιων διαδικτυακών συμπεριφορών και την εξάλειψη των ψυχολογικών επιπτώσεων στα κορίτσια και τις νεαρές παίκτριες.

Διαβάστε το e-book

Εκπαιδευτικός οδηγός ENHAGA

Ο Εκπαιδευτικός Οδηγός του έργου έχει ως στόχο να συμβάλει στον εμπλουτισμό και τη θεσμοθέτηση της πρόληψης της έμφυλης βίας, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την κριτική σκέψη και την ευαισθητοποίηση των παικτών/-τριών.

Περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες που απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες-στόχους και επιδιώκουν διαφορετικούς σκοπούς, συμπεριλαμβάνοντας τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακές δραστηριότητες:

  1. Ορισμοί της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης σε ψηφιακά περιβάλλοντα.
  2. Πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης στο διαδίκτυο.
  3. Νομικό πλαίσιο.
  4. Τεχνικά μέσα κατά της ψηφιακής σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ο Εκπαιδευτικός Οδηγός ENHAGA μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την κατάρτιση των παικτών/-τριών όσο και επαγγελματιών. Οι παίκτες και οι παίκτριες θα εκπαιδευτούν μέσω του πρακτικού οδηγού ώστε να κατανοούν και να αναγνωρίζουν την κακοποιητική συμπεριφορά και την ψυχολογική πίεση. Στόχος είναι να μειωθούν οι παρεξηγήσεις και το μίσος λόγω φύλου και να βελτιωθεί η ποιότητα της αλληλεπίδρασης σε περιβάλλοντα παιχνιδιού, ενθαρρύνοντας ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον για όλους/-ες τους/τις εμπλεκόμενους/-ες. Ο οδηγός έχει επίσης σχεδιαστεί για την κατάρτιση επαγγελματιών, όπως μέλη της κοινωνίας των πολιτών και εκπαιδευτικοί, προσφέροντας κατευθυντήριες γραμμές και σημαντικές συμβουλές για την υλοποίηση της κατάρτισης.

Διαβάστε τον Εκπαιδευτικό οδηγό

Το παιχνίδι ENHAGA: ένα παιχνίδι για έναν παίκτη το οποίο περιλαμβάνει ελκυστικές δραστηριότητες που ενθαρρύνουν τους παίκτες να αναγνωρίζουν τη σεξουαλική παρενόχληση στον κυβερνοχώρο και να αντιδρούν σε αυτήν. Οι παίκτες μπορούν να μάθουν τι είναι η σεξουαλική παρενόχληση στον κυβερνοχώρο, πώς τα διάφορα παιχνίδια και οι πλατφόρμες λαμβάνουν μέτρα εναντίον της και πώς οι χρήστες μπορούν να χρησιμοποιήσουν αυτά τα χαρακτηριστικά για να προστατευτούν.

Τέσσερις σειρές πιλοτικών εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων για την εφαρμογή και τη δοκιμή του παιχνιδιού με τουλάχιστον 400 νέους παίκτες και ιδίως γυναίκες.

Τέσσερις σειρές πιλοτικών εργαστηρίων για 200 επαγγελματίες.

Η πορεία που ακολουθήθηκε, τα προϊόντα που αναπτύχθηκαν και τα αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν θα παρουσιαστούν κατά τη διάρκεια της τελικής διάσκεψης στις 17 Ιουνίου 2022 στη Ρώμη.
Θα είναι δυνατή η παρακολούθηση της εκδήλωσης σε streaming στον ακόλουθο σύνδεσμο:

https://youtu.be/F9xdyLH6cUk

Partners:

  • ITALY: Cooperativa Sociale San Saturnino onlus [SANSAT]
  • GREECE: Kyttaro Enallaktikon Anazitiseon Neaon [KEAN]
  • CYPRUS: Ten Ton Train LTD
  • UNITED KINGDOM: Restorative Justice for All cic
  • GREECE: Symplexis
  • CYPRUS: Center For Social Innovation Ltd [CSI]
  • ITALY: Alternata S.i.lo.s. Societa’ Cooperativa Sociale

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts