Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το Ευρωπαϊκό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στην Εσθονία
«Film it: multimedia practices for cultural dialogue and inclusion»
Το ΚΕΑΝ συμμετείχε ως εταίρος στο έργο «Film it: multimedia practices for cultural dialogue and inclusion», το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο του Προγράμματος της Ε.Ε ERASMUS+ για τον τομέα Νεολαία και σχεδιάστηκε, οργανώθηκε και υλοποιήθηκε από τον Συντονιστή Οργανισμό «Mittetulundusühing Mitra» (Εσθονία).
Το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στην πόλη Taevaskoja στην Εσθονία από τις 2 έως τις 9 Σεπτεμβρίου 2017 και συμπεριέλαβε άτομα που εργάζονται στον τομέα της Νεολαίας από 6 διαφορετικές χώρες – Εσθονία, Ελλάδα, Ρουμανία, Ολλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία.
Ο γενικός στόχος του έργου ήταν η προώθηση των Ευρωπαϊκών αξιών σύμφωνα με το Άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίζοντας την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων. Οι ειδικότεροι στόχοι του έργου ήταν:
- Ανταλλαγή ιδεών και βέλτιστων πρακτικών αναφορικά με τον ρόλο των εργαλείων πολυμέσων στις δραστηριότητες για τους νέους;
- Ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων;
- Κατανόηση του ρόλου των νέων στις τοπικές τους κοινωνίες στο πλαίσιο της ενεργούς συμμετοχής και ένταξης;
- Διερεύνηση των πολυμέσων ως εργαλείων για την ανάπτυξη πολιτιστικού διαλόγου και την κοινωνική ένταξη και προσαρμογή διαφορετικών τύπων δραστηριοτήτων χρήσης πολυμέσων σε διάφορες ομάδες-στόχους και ιδιαίτερα σε νέους;
- Ανάπτυξη ικανότητας δημιουργίας εργαλείων πολυμέσων.
Η προσέγγιση της χρήσης εργαλείων πολυμέσων στην εργασία για τη νεολαία επιτεύχθηκε μέσα από δραστηριότητες μη-τυπικής εκπαίδευσης, την εμπειρική μάθηση και εκπαιδευτικά και καλλιτεχνικά εργαστήρια. Το έργο, μέσα από την προώθηση των δεξιοτήτων χρήσης πολυμέσων, των ψηφιακών δεξιοτήτων και της πολυγλωσσίας στην εργασία για τη νεολαία, συνέβαλε στην αντιμετώπιση του ζητήματος του διαπολιτισμικού διαλόγου στην Ευρώπη.
Οι ικανότητες, δεξιότητες και η εμπειρία που αποκόμισαν οι συμμετέχοντες-οι εργαζόμενοι του τομέα της νεολαίας αποτελούν τα κυριότερα αποτελέσματα του έργου. Οι συμμετέχοντες έμαθαν πως να χρησιμοποιούν τα πολυμέσα για διάφορους σκοπούς – στις δραστηριότητες για τη νεολαία και τις τέχνες μέχρι και στις εκστρατείες ενημέρωσης και απέκτησαν τη δυνατότητα να χρησιμοποιούν ένα ευρύ φάσμα εξοπλισμού και λογισμικού. Έτσι τώρα είναι σε θέση να μεταφέρουν τις νεοαποκτηθείσες γνώσεις τους στις οργανώσεις τους και στους νέους, ενισχύοντας με αυτόν τον τρόπο τις τοπικές τους κοινότητες.
Σε επίπεδο οργανισμών, το έργο ενθάρρυνε την συνεργασία των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών στον τομέα της Νεολαίας και συνέβαλε στην δημιουργία ενός σταθερού δικτύου συνεργασίας των εργαζομένων και των οργανισμών για την νεολαία.
Περισσότερες Πληροφορίες στην σελίδα του έργου στο Facebook: