Τελετή λήξης του έργου «Startup farm: Skills for future eco-farmers»
(Geo Ergon Paideia)
Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Τελετή Λήξης του Ευρωπαϊκού έργου «Startup farm: Skills for future eco-farmers» (Geo Ergon Paideia), που διοργάνωσε το ΚΕΑΝ σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου στις 17 Σεπτεμβρίου 2018 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», με την ευγενική υποστήριξη του Φορέα Διαχείρισης του Πάρκου και χορηγό επικοινωνίας την «Ύπαιθρο Χώρα».
Εκπρόσωποι των εταίρων του έργου και δημόσιων φορέων συμμετείχαν στην εκδήλωση με ομιλίες και παρουσιάσεις.
Τους παρευρισκόμενος καλωσόρισε ο συντονιστής του έργου και αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κ. Δημήτρης Λέκκας και ο συντονιστής της συζήτησης και δημοσιογράφος κ. Γιάννης Σάρρος μετέφερε τον χαιρετισμό του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σταύρου Αραχωβίτη που απουσίαζε λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων.
Εκ μέρους του Δήμου Ευρώτα, που συμμετέχει στο έργο ως εταίρος, παρευρέθηκε και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Δήμος Βέρδος ενώ ακολούθησε χαιρετισμός και από τον πρώην Αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Δημήτριο Μελά.
Πρώτος άνοιξε τον κύκλο των ομιλιών ο πρώην Δήμαρχος του Δήμου Ευρώτα κ. Ιωάννης Γρυπιώτης, ο οποίος περιέγραψε το πώς γεννήθηκε η βασική ιδέα του έργου και υπογράμμισε τα οφέλη για την αγροτική περιοχή του Ευρώτα.
Ο συντονιστής του έργου και αναπληρωτής Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, κ. Δημήτρης Λέκκας παρουσίασε όλη την πορεία του έργου, τους στόχους και τα αποτελέσματα που επετεύχθησαν καθώς επίσης και τα διαδραστικά εκπαιδευτικά εργαλεία που παρήχθησαν και είναι προσβάσιμα μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικής μάθησης, διάδρασης και συνεργασίας «Geo-Ergon Paideia».
Ο Διευθυντής του Γυμνασίου Γερακίου Λακωνίας, κ. Αντώνης Χριστοφοράκος και η Διευθύντρια του Γυμνασίου “Adrian V.Radulescu” του Δήμου Murfatlar της Ρουμανίας, κα Ene Ulgean, μετέφεραν στο κοινό την εμπειρία που αποκόμισαν τόσο οι εκπαιδευτικοί όσο και οι μαθητές μέσα από τις διεθνικές δραστηριότητες μάθησης, διδασκαλίας και κατάρτισης με επίκεντρο την αγροτική εκπαίδευση, τον αγροτικό επιχειρηματικό σχεδιασμό και την περιβαλλοντική διαχείριση και τόνισαν τα οφέλη και την σπουδαιότητα της αλληλεπίδρασης σχολείων και δήμων.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης οι Μελλοντικοί «Οίκο-Γεωργοί» – οι μαθητές από το Γυμνάσιο Γερακίου και το Γυμνάσιο «Adrian V. Radulescu» μίλησαν για την εμπειρία της συμμετοχής τους στο έργο και παρουσίασαν τα επιχειρηματικά σχέδια που δημιούργησαν κατά την διάρκεια του.
Ο εκπρόσωπος του ερευνητικού κέντρου «IZES gGMBH» (Γερμανία) κ. Bernhard Wern πραγματοποίησε ομιλία με θέμα «H σημασία του Geo-Ergon Paideia και οι μελλοντικές προεκτάσεις».
Ο Πρόεδρος του φορέα ΚΕΑΝ κ. Σταύρος Μηλιώνης μίλησε για το «Δίκτυο Μελλοντικών Οίκο-Γεωργών» που έχει δημιουργηθεί στα πλαίσια του έργου σε διεθνές επίπεδο (Ελλάδα, Ρουμανία & Γερμανία) με στόχο την προώθηση της καινοτομίας της επιχειρηματικότητας (αγροδιατροφικός τομέας, περιβάλλον, τουρισμός και πολιτισμός) και της βιώσιμης ανάπτυξης της υπαίθρου και το οποίο περιλαμβάνει μαθητές, εκπαιδευτικούς, ερευνητικά και πανεπιστημιακά ιδρύματα, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς, επιχειρήσεις & κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, επισημαίνοντας παράλληλα την αναγκαιότητα προσέλκυσης και συμμετοχής νέων ανθρώπων στον αγροτικό τομέα και διατήρησης της αγροτικής τους κληρονομιάς.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την βράβευση των σχολείων και των μαθητών που συμμετείχαν στο έργο.
Με την υποστήριξη: Χορηγός επικοινωνίας:
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ
Κωδικός Έργου: 2016-1-EL01-KA201-023601
Διάρκεια: 24 μήνες /2016-2018
Προϋπολογισμός: 213.980 Ευρώ
Ιστοσελίδα Έργου: http://www.geo-ergon-paideia.eu/home-el/
Συντονιστής: Πανεπιστήμιο Αιγαίου – Τμήμα Περιβάλλοντος
Εταίροι:
KEAN – Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων ΙΖΕS gGmbH
Δήμος Ευρώτα Δήμος Μurfatlar
Γυμνάσιο Γερακίου Λακωνίας Γυμνάσιο “Adrian V.Radulescu”