Στέφθηκε με επιτυχία η υλοποίηση του πρώτου μέρους του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «LAUGH – Learn Accept Unite to Grow your Horizons».

Το ΚΕΑΝ υλοποίησε με επιτυχία το πρώτο μέρος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος «LAUGHLearn Accept Unite to Grow your Horizons», το οποίο εντάσσεται στην Βασική Δράση 1 «Μαθησιακή κινητικότητα των ατόμων – Κινητικότητα Νεολαίας» του προγράμματος της Ε.Ε., Erasmus+, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Το εν λόγω Πρόγραμμα αποτελείται από δύο (2) σκέλη – από ένα Εκπαιδευτικό Σεμινάριο το οποίο υλοποιήθηκε στην πόλη της Αθήνας το διάστημα από 16 έως 22 Μαρτίου 2017 και από ένα Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων το οποίο θα λάβει χώρα στο νησί της Λέσβου κατά την περίοδο του Ιουνίου.

Κατά την διάρκεια του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου και για μία εβδομάδα οκτώ (8) συμμετέχοντες που εργάζονται στον τομέα της υποδοχής και ένταξης μεταναστών και προσφύγων από την Ελλάδα (ΚΕΑΝ), την Ιταλία (JOINT), την Τουρκία (S&G) και την Ισπανία (KEAN “ACTIVIDADES ALTERNATIVAS”) είχαν την ευκαιρία να προσεγγίσουν το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα.

Μέσα από ένα πλαίσιο κοινών βιωματικών δράσεων όπως παρουσιάσεις, συζητήσεις, εργαστήρια, ομιλίες και ομαδικές εργασίες απέκτησαν γνώσεις αναφορικά με τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, με την μεταναστευτική πολιτική τόσο της χώρα μας όσο και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και με τις αιτίες που προωθούν συγκρούσεις και εγκαθιδρύουν στερεότυπα και προκαταλήψεις. Ταυτόχρονα προβληματίστηκαν, κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις και αντάλλαξαν ιδέες και καλές πρακτικές.

Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου οι συμμετέχοντες προσέγγισαν – πέρα από θεωρητικό-και σε πρακτικό επίπεδο το προσφυγικό-μεταναστευτικό ζήτημα. Η επίσκεψη στο πρότυπο κέντρο υποδοχής και κοινωνικής ένταξης προσφύγων και ευπαθών ομάδων «Welcommon» και στο «Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά» αποτέλεσαν μια ξεχωριστή διδακτική εμπειρία η οποία προσέφερε ταυτόχρονα στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να καλλιεργήσουν τον διαπολιτισμικό διάλογο και να ενισχύσουν την ιδιότητα του ενεργού πολίτη και της διαπολιτισμικής και κοινωνικής ενεργού συμμετοχής.

Στο τέλος του προγράμματος οι συμμετέχοντες δημιούργησαν την δική τους Καμπάνια Ευαισθητοποίησης κατά του ρατσισμού, στοχεύοντας στην διάδοση και προώθηση των αξιών και της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης απέναντι στους μετανάστες, στην καταπολέμηση των διακρίσεων, στην εξάλειψη των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων και της ξενοφοβίας και στην προώθηση και στήριξη του σεβασμού για την κοινωνική και πολιτιστική ποικιλομορφία.

Οι οκτώ (8) συμμετέχοντες θα λάβουν μέρος ως Αρχηγοί Ομάδων (Group Leaders) στο δεύτερο μέρος του Εκπαιδευτικού Προγράμματος – στο Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων το οποίο θα λάβει χώρα στο νησί της Λέσβου τον Ιούνιο 2017.

                              

Leave a comment

Your email address will not be published. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts

Όλγα Γουρδομιχάλη

Project Manager

Από το 2013 έως το 2022, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας
Αθηνών συμμετείχε σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει διεθνείς
δημοσιεύσεις και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα
όσο και στο εξωτερικό. Επί σειρά ετών, διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αναπτύσσει και υλοποιεί εθελοντικά προγράμματα νέων σχετικά με την έρευνα.
Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, πυροπροστασίας
και φροντίδας αδέσποτων ζώων.


Μιλάει αγγλικά και ισπανικά.
Εντάχθηκε στο ΚΕΑΝ το 2018 και μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί δράσεις και έργα
σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον Νοέμβριο του 2022 ολοκλήρωσε το
μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων για Στελέχη του
Πανεπιστημίου Πειραιά.