Σε λειτουργία τα «Κέντρα Πληροφόρησης, Ευαισθητοποίησης και παροχής Συμβουλευτικής για μητέρες μετανάστριες» στις Σέρρες, τη Μεσσήνη και τα Ιωάννινα

Σε λειτουργία τα «Κέντρα Πληροφόρησης, Ευαισθητοποίησης και παροχής Συμβουλευτικής για μητέρες μετανάστριες» στις Σέρρες, τη Μεσσήνη και τα Ιωάννινα

Με στόχο την ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση των μεταναστριών στους κόλπους της τοπικής κοινωνίας, το ΚΕΑΝ- Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων άνοιξε και λειτουργεί από τη Δευτέρα 25 Μαΐου, Κέντρα Πληροφόρησης, Ευαισθητοποίησης και παροχής Συμβουλευτικής για μητέρες μετανάστριες στις Σέρρες, τη Μεσσήνη και τα Ιωάννινα.

Η λειτουργία των Κέντρων Πληροφόρησης, Ευαισθητοποίησης και Συμβουλευτικής εντάσσεται στη Δράση 1.1./13 «Πληροφόρηση- Εξυπηρέτηση Πολιτών Τρίτων Χωρών Νομίμως Διαμενόντων στη χώρα», Έργο 1.1.στ/13 «Πρόγραμμα Πληροφόρησης, Ευαισθητοποίησης και Παροχής Συμβουλευτικής σε Μητέρες Μετανάστριες». Το Πρόγραμμα υλοποιείται από το ΚΕΑΝ- Κύτταρο Εναλλακτικών  Αναζητήσεων Νέων σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό οργανισμό Eurotraining και την ΜΚΟ Civis Plus και προβλέπει τη λειτουργία συνολικά οκτώ (8) Κέντρων  σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο Κρήτης, Βόλο, Μεσσήνη, Ιωάννινα και Σέρρες.

Στο Κέντρο μπορούν να απευθύνονται μητέρες μετανάστριες, οι οποίες θέλουν να ενημερωθούν για ζητήματα που αφορούν το μεταναστευτικό καθεστώς στη χώρα (πχ. έκδοση αδειών διαμονής), τη δυνατότητα εξεύρεσης εργασίας, τη διευκόλυνσή τους σε υπηρεσίες υγείας, ασφάλισης, φορείς εκπαίδευσης, καθώς και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας.

Ωφελούμενοι του έργου είναι και τα παιδιά των μεταναστριών, τα οποία θα έχουν τη δυνατότητα για το διάστημα που οι μητέρες τους παρακολουθούν τις ενημερωτικές συνεδρίες, να συμμετέχουν σε δραστηριότητες δημιουργικής απασχόλησης, όπως μουσική, χορός, ζωγραφική, θεατρικό παιχνίδι, διαπολιτισμικό παιχνίδι κ.α.

Πιο συγκεκριμένα, σε κάθε κέντρο θα διεξαχθούν τέσσερις (4) ενημερωτικοί εβδομαδιαίοι «κύκλων»  των τριάντα (30) ωρών. Σε κάθε εβδομαδιαίο κύκλο θα συμμετέχουν 20 μητέρες μετανάστριες με τα ανήλικα τέκνα τους. Στο κάθε «Κέντρο» θα απασχοληθεί 6μελής επιστημονική ομάδα που αποτελείται από Κοινωνικό Λειτουργό, Σύμβουλο Εργασίας, Νομικό Σύμβουλο, Εμψυχωτή, Υπεύθυνο λειτουργίας και τον Συντονιστή του Κέντρου.

Κατά τη διάρκεια των ενημερωτικών εβδομαδιαίων «κύκλων» θα παρέχεται στους  συμμετέχοντες γεύμα βασισμένο στα πρότυπα της μεσογειακής διατροφής.

Απώτερος στόχος του έργου είναι η κινητοποίηση των μητέρων μεταναστριών ώστε μέσα από την ενεργό συμμετοχή τους σε συλλογικές μορφές οργάνωσης, όπως είναι οι σύλλογοι μεταναστών, πολιτιστικοί, αθλητικοί σύλλογοι, κ.α. να ανοίξουν δίαυλους επικοινωνίας με την κοινωνία των Σερρών.

Χρήσιμες Πληροφορίες

Στις Σέρρες το Κέντρο εδρεύει στο  ισόγειο του κτιρίου του Κε.Δι.Βι.Μ 2 Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας , 2η Δομή Κατάρτισης ΗU.R.MA OFFICE , που βρίσκεται στο Τέρμα Ομονοίας.

Στα Ιωάννινα το Κέντρο βρίσκεται στο ισόγειο κτιρίου επί της οδού Μαρίκας Κοτοπούλη 60 στην πόλη των Ιωαννίνων.

Στη Μεσσήνη το Κέντρο εδρεύει στο Φιλοσοφικό Κέντρο του Δήμου που βρίσκεται επί της οδού Μουτσόπουλου και Δημητρίου Κούτσικα  στη Μεσσήνη.

Τα ωράρια λειτουργίας των Κέντρων είναι από Δευτέρα έως Παρασκευή 15.00-21.00 μ.μ.

Συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ένταξης κατά  95% από Κοινοτικούς Πόρους και

 κατά 5% από Εθνικούς Πόρους, Συνολικός προϋπολογισμός του Έργου «235.790,00€»

Leave a comment

Your email address will not be published. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts

Όλγα Γουρδομιχάλη

Project Manager

Από το 2013 έως το 2022, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας
Αθηνών συμμετείχε σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει διεθνείς
δημοσιεύσεις και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα
όσο και στο εξωτερικό. Επί σειρά ετών, διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αναπτύσσει και υλοποιεί εθελοντικά προγράμματα νέων σχετικά με την έρευνα.
Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, πυροπροστασίας
και φροντίδας αδέσποτων ζώων.


Μιλάει αγγλικά και ισπανικά.
Εντάχθηκε στο ΚΕΑΝ το 2018 και μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί δράσεις και έργα
σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον Νοέμβριο του 2022 ολοκλήρωσε το
μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων για Στελέχη του
Πανεπιστημίου Πειραιά.