Follow us:

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Διήμερο Διεθνές Συνέδριο για την Κυκλική Οικονομία

Απολογιστικό Δελτίο Τύπου

 

Ένα νέο όραμα, ένα νέο αφήγημα για την Ελληνική Κοινωνία επιχειρήθηκε να παρουσιαστεί στο διήμερο Διεθνές Συνέδριο: <<Κυκλική Οικονομία, Βιώσιμη Ανάπτυξη, Περιβάλλον και Απασχόληση την περίοδο της οικονομικής κρίσης>>που διοργανώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία από το ΚΕΑΝ – Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων και την Κεντρική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων (Κ.Ε.Δ.Ε.) στις 15 & 16 Ιουλίου 2016.

Οι νέες προοπτικές της αειφόρου οικονομικής ανάπτυξης καθώς και η σύνδεσή της με τον τομέα της εργασιακής απασχόλησης ήταν το αντικείμενο του χθεσινού συνεδρίου στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία στην Αρχαία Ολυμπία, παρουσία καθόλη τη διάρκεια των εργασιών του Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη.  

Το συνέδριο άνοιξε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΝ Σταύρος Μηλιώνης που αναφέρθηκε στη βασική αρχή της Κυκλικής Οικονομίας που προϋποθέτει τη στροφή από το μοντέλο «προμήθεια, παραγωγή, κατανάλωση και απόρριψη» σε ένα μοντέλο που βασίζεται στο τετράπτυχο «επαναχρησιμοποίηση, επισκευή, ανακαίνιση και ανακύκλωση».

 

Στο Συνέδριο που έγινε στην Διεθνή Ολυμπιακή Ακαδημία, συμμετείχαν μεταξύ των άλλων ο Δήμαρχοι Πύργου, κ. Γαβρίλης Λιατσής, ο Δήμαρχος της Αρχαίας Ολυμπίας, κ. Θύμιος Κοτζάς. Επίσης παραβρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Οικονομικών Δυτικής Ελλάδας, κ. Λάμπης Αριστειδόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, κ. Γιώργος Γεωργιόπουλος και ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας, κ. Κώστας Λεβέντης καθώς και φορείς και εκπρόσωποι φορέων.

 

Ενεργό ρόλο και στήριξη στο Συνέδριο είχαν ο Δήμαρχος Ξυλοκάστρου, κ. Ηλίας Ανδρικόπουλος, ο Δήμαρχος Ευρώτα, κ. Γιάννης Γρυπιώτης, ο Δήμαρχος Πύλου – Νέστορος και Αντίπροεδρος της ΚΕΔΕ, κ. Δημήτρης Καφαντάρης, ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής, κ. Νίκος Μπάμπαλος οι οποίοι παρουσίασαν στους ακροατές παραδείγματα Καλών Πρακτικών που εφαρμόζουν στους  Δήμους τους.

Σημαντική ήταν η συνεισφορά στο Συνέδριου του Προϊστάμενου της Διοικητικής Μονάδας Πολιτικής Συνοχής και Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της Γενικής Δ/νσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κου. Γιώργου Κρεμλή, ο οποίος ανέλυσε σφαιρικά το ζήτημα της Κυκλικής Οικονομίας, καθώς και τις πρακτικές που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο και δυνατότητες χρηματοδοτησης ενώ ο Δ/ντης του Υπουργείου Απασχόλησης κ.Κώστας Αγραπιδάς επιχείρησε τη σύνδεση της Κυκλικής Οικονομίας με την Απασχόληση και τη Δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι Εκπρόσωποι Φορέων και Δήμων καθώς και οι διακεκριμένοι Ομιλητές ανέλυσαν την έννοια της Κυκλικής Οικονομίας και μας παρουσίασαν τις ευκαιρίες που μπορούν να προκύψουν μέσα στην κρίση εάν ασχοληθούμε σοβαρά με τις δυνατότητες που μας δίνει ένας κυκλικός τρόπος ζωής.

 

Ως κατακλείδα στο Συνέδριο, πραγματοποιήθηκε και το Workshop του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου με θέμα: <<Παρουσίαση Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων σε απομακρυσμένες περιοχές>>όπου παρουσιάστηκε το έργο: <<LIFE PAVEtheWAySTE”>>, ο απώτερος στόχος του οποίου είναι να διευκολύνει την εφαρμογή της οδηγίας-πλαισίου για τα απόβλητα στις απομακρυσμένες περιοχές, επιτρέποντας στις τοπικές και περιφερειακές αρχές να βελτιώσουν τις επιδόσεις ανακύκλωσης των οικείων αστικών στερεών αποβλήτων και, κατά συνέπεια, να ανοίξουν το δρόμο για αποδοτικότερη χρήση των πόρων. Αυτό θα επιτευχθεί μέσω της ανάπτυξης και εφαρμογής ενός οικονομικά βιώσιμου σχεδίου διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, με βάση την επίδειξη ενός καινοτόμου συστήματος για τον λεπτομερή διαχωρισμό των αστικών στερεών αποβλήτων στην πηγή.

Leave a comment

Your email address will not be published. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts

Όλγα Γουρδομιχάλη

Project Manager

Από το 2013 έως το 2022, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας
Αθηνών συμμετείχε σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει διεθνείς
δημοσιεύσεις και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα
όσο και στο εξωτερικό. Επί σειρά ετών, διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αναπτύσσει και υλοποιεί εθελοντικά προγράμματα νέων σχετικά με την έρευνα.
Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, πυροπροστασίας
και φροντίδας αδέσποτων ζώων.


Μιλάει αγγλικά και ισπανικά.
Εντάχθηκε στο ΚΕΑΝ το 2018 και μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί δράσεις και έργα
σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον Νοέμβριο του 2022 ολοκλήρωσε το
μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων για Στελέχη του
Πανεπιστημίου Πειραιά.