Follow us:

Μύθος και Πολιτισμός στη Μεσσήνη – Δυναμικό παρόν από το ΚΕΑΝ

 ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μύθος και Πολιτισμός στη Μεσσήνη – Δυναμικό παρόν από το ΚΕΑΝ
Στον τόπο της Μεσσήνης, το σταυροδρόμι του πολιτισμού, της δημοκρατίας και του ελεύθερου πνεύματος, «έσμιξαν» επιτυχώς το τριήμερο 28-30 Αυγούστου το παρελθόν με το παρόν συνθέτοντας με τον τρόπο αυτό το πρώτο «ψηφιδωτό» απόψεων, εμπειριών και ιδεών για τη μελλοντική βιώσιμη πορεία της περιοχής και της ευρύτερης περιφέρειας της Πελοποννήσου.
Αφορμή για το διάλογο στάθηκε το Διεθνές Συμπόσιο «MythandCultureMeetingPoint-Messini, Δημοκρατία-Ελληνισμός- Βιώσιμη Ανάπτυξη», το οποίο διοργάνωσαν το ΚΕΑΝ-Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων ( www.kean.gr) η ΚΕΑΔΗΜ του Δήμου Μεσσήνης με υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών και του Πανεπιστημίου Πειραιά.
Εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας Πελοποννήσου, Απόδημοι Μεσσήνιοι, μέλη της επιστημονικής κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών κατέληξαν σε μια άτυπη, αλλά ουσιαστική συμφωνία για το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της Μεσσηνίας. Ενός μοντέλου με κύριους πυλώνες την εξωστρέφεια και την προβολή του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής και των ανταγωνιστικών της πλεονεκτημάτων στον αγροδιατροφικό και τουριστικό τομέα πάντοτε μέσα από την ενεργό συμμετοχή και συνεργασία των ενδιαφερόμενων μερών.
Το συμπόσιο άνοιξε ο Δήμαρχος Μεσσήνης κ. Γιώργος Τσώνης και η πρόεδρος της ΚΕΑΔΗΜ Γωγώ Παναγοπούλου.
Τις επιστημονικές εργασίες του Συμποσίου πλαισίωσαν πλούσιες βιωματικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις που έλαβαν χώρα στον αρχαιολογικό χώρο της αρχαίας Μεσσήνης.
 Η πρώτη ημέρα του Συμποσίου «έκλεισε» μελωδικά με την Πέμη Ζούνη σε ένα αφηγηματικό και μουσικό οδοιπορικό στη ζωή της Μελίνας Μερκούρη.
«Η Μελίνα Μερκούρη αντιπροσωπεύει την αισιοδοξία, τη δύναμη και την επιμονή που η χώρα μας χρειάζεται για να αντέξει τις δύσκολες ώρες που περνά για να σταθεί ξανά στα πόδια της» δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΕΑΝ και βασικός διοργανωτής του συμποσίου Σταύρος Μηλιώνης,
ενώ ο Αν.Γεν.Γραμ.Απόδημου Ελληνισμού κ. Δημήτρης Πλευράκης και εμπνευστής της σειράς εκδηλώσεων “Myth & Culture-meeting Points” δήλωσε « Για μας Ελληνισμός είναι πολιτισμός , οι Έλληνες τόσο της διασποράς όσο και οι κάτοικοι της περιοχής φιλοδοξούμε να ενωθούν με τον πολιτισμό σε ένα βιωματικό ταξίδι αυτογνωσίας».
Το Σάββατο 29 Αυγούστου, στο Φιλοσοφικό Κέντρο του Δήμου Μεσσήνης πραγματοποιήθηκαν ομιλίες από εκπροσώπους φορέων αυτοδιοίκησης και πανεπιστημιακών ιδρυμάτων μεταξύ των ομιλητών ήταν κι ο Δήμαρχος Ευρώτα κ.Γρυπιώτης Ιωάννης.
Το βράδυ ο αρχαιολογικός χώρος της αρχαίας Μεσσήνης φωτίστηκε από την αυγουστιάτικη πανσέληνο και το κοινό  ταξίδεψε μέσα από τα πλήκτρα και τους ήχους του πιάνου του Γιώργου Κουρουπού, την επιβλητική φωνή της Άρτεμις Μπόγρη και την μοναδική αφήγηση της Ιουλίτας Ηλιοπούλου.
H βραδιά έκλεισε με πάρτυ στην παραλία  της Μεσσήνης όπου η νεολαία της περιοχής θαύμασε την τελευταία πανσέληνο του Καλοκαιριού και χόρεψε ρυθμικά υπό τη DJ Pani Kary.
Την Κυριακή 30 Αυγούστου ακολούθησε ξενάγηση στην αρχαία Μεσσήνη και η προβολή της ταινίας της Ελένης Βλάσση «Ένας θεός γεννιέται».
Το Συμπόσιο έκλεισε τις εργασίες του με εκδηλώσεις παραδοσιακής μουσικής και γευστικής πανδαισίας και με το  αντάμωμα των απανταχού της γης Μεσσήνιων και Κρητών στην πλατεία Μεσσήνης όπου οι Κρήτες του Οροπεδίου Λασιθίου παρέδωσαν τη σκυτάλη στη Μεσσήνη ως δεύτερο «σταθμό» συνάντησης του Μύθου με τον Πολιτισμό στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού του Υπουργείου Εξωτερικών  «Myth and Culture Meeting Points».
               Διοργανωτές                              Συνδιοργανωτής                                Υπό την αιγίδα
                                                          
                           
Φωτογραφικό Υλικό:

Leave a comment

Your email address will not be published. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts

Όλγα Γουρδομιχάλη

Project Manager

Από το 2013 έως το 2022, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας
Αθηνών συμμετείχε σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει διεθνείς
δημοσιεύσεις και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα
όσο και στο εξωτερικό. Επί σειρά ετών, διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αναπτύσσει και υλοποιεί εθελοντικά προγράμματα νέων σχετικά με την έρευνα.
Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, πυροπροστασίας
και φροντίδας αδέσποτων ζώων.


Μιλάει αγγλικά και ισπανικά.
Εντάχθηκε στο ΚΕΑΝ το 2018 και μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί δράσεις και έργα
σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον Νοέμβριο του 2022 ολοκλήρωσε το
μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων για Στελέχη του
Πανεπιστημίου Πειραιά.