Follow us:

Με επιτυχία στέφθηκε η ανοιχτή διαβούλευση “Συζητάμε για το πράσινο στην πόλη μας”

Με επιτυχία στέφθηκε η ανοιχτή διαβούλευση “Συζητάμε για το πράσινο στην Πολη μας”

 

Με εξαιρετικό ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε η ανοιχτή διαβούλευση «Συζητάμε για το πράσινο στην πόλη μας» που διοργάνωσε το ΚΕΑΝ  στο πλαίσιο του έργου «Πράσινες διαδρομές σε Όμορους Δήμους» σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους Αθηναίων, Αγ. Αναργύρων-Καματερού και Φυλής.

Το ουσιαστικό ενδιαφέρον των παρεμβρισκόμενων διαφάνηκε από την άφιξή και προσυνεδριακή συγκέντρωση στο προθάλαμο της εκδήλωσης καθώς και από το ποιοτικό και αντιπροσωπευτικό δείγμα των συμμετεχόντων (οργανωμένοι επαγγελματίες σε σωματεία, πολίτες, νέοι του δημου, δημοσιογράφοι,  μηχανικοί, κοινωνικοί επιχειρηματίες, κοινωνία πολίτων κτλ).

Τα στελέχη του ΚΕΑΝ παρουσίασαν το περιεχόμενο και τις δυνατότητες της μελέτης καθώς και την τεκμηρίωση για την προτεινόμενη στρατηγική και τις δράσεις που δύναται να αναπτυχθούν, ενώ παράλληλα εμπειρογνώμονες του χώρου του πρασίνου όπως ο κ. Νίκος Θυμάκης, Γεωπόνος και Σύμβουλος πρασίνου, επεσήμαναν την αναγκαιότητα τέτοιων έργων ώστε να δίνεται πλέον προστιθέμενη αξία στις περιοχές παρέμβασης και στην ευρωπαϊκή πρακτική και διαχείριση τέτοιων πράσινων διαδρομών καθώς και στον πλούτο της βιοποικιλότητας στο δήμο της Αθήνας και έκλεισε παρουσιάζοντας μας επιστημονικά στοιχεία για το πώς και πόσο επηρεάζει το κάθε είδος φυτού το μικρόκλιμα μιας περιοχής.

Ο κ. Δημήτρης Μπανουσης, Μηχ. Χωροταξίας, Πολεοδομίας & Περιφερειακής Ανάπτυξης τόνισε πως όλα αυτά τα δεδομένα και οι κατά τόπους μελέτες πρέπει να γίνονται με σκοπό να συνδέονται για τη χάραξη μιας ενιαίας στρατηγικής για την Βιώσιμη Κινητικότητα, που αποτελεί και το υπόβαθρο στο οποίο εντάσσονται όλες οι παρεμβάσεις στο αστικό περιβάλλον, με στόχο την εγκατάλειψη της ανάπτυξης αποσπασματικών πρωτοβουλιών και την απόδοση ολοκληρωμένου χαρακτήρα στον περιβαλλοντικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, που χαράσσει βασικές κατευθύνσεις λειτουργίας και ανάπτυξης στους δήμους.

Στην συνέχεια η συζήτηση αναζωπυρώθηκε και δόθηκε βήμα στους υπολοίπους συμμετέχοντες μετά από το σχολιασμό του Δημοσιογράφου και Συντονιστή κ. Γιώργου Ιγνατίου για συγκεκριμένα σημεία στην πόλη, καταθέτοντας την άποψη αλλά και την εμπειρία τους η οποία είναι πολύ σημαντική για το μέλλον των πράσινων διαδρομών και τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν ή και αντιμετωπίζουν σε σχέση με το θέμα.  Στην αναπτυξιακή βάση των πράσινων διαδρομών αλλά και τη βαρύτητα του υγρού στοιχείου σε αυτές,  αναφέρθηκε ο Γεωπόνος, κ. Γιάννης Γρίλλης και στις συνέργειες που μπορούν γίνουν σε τέτοιο επίπεδο ώστε όλοι να ωφεληθούν, υποδεικνύοντας παραδείγματα συνέργειών που η ίδια η φύση τόσο αρμονικά και με τόση επιτυχία ακολουθεί.

Οι γεωτεχνικοί του Πρασίνου από την άλλη ευχήθηκαν να αξιοποιηθούν αυτά τα όμορφα σχέδια για τις πράσινες διαδρομές και να σταματήσει η υποβάθμιση του τομέα με πρόφαση τη κρίση.

Τέλος η κα Ματίνα Κανάκη, Τ.Γεωπονίας, MSc Περιβαλλοντικής & Οικολογικής Μηχανικής και Γραμματέας ΔΣ του ΚΕΑΝ, το οποίο δρα ως πραγματικό κύτταρο ζωής αυτής της πόλης επεσήμανε την επένδυση στην εκπαίδευση και ενημέρωση των νέων με σκοπό να μπολιαστούν οι αυριανοί πολίτες με περιβαλλοντική ενσυνείδηση και οι πράσινες διαδρομές να μπορούν να λειτουργήσουν σα σχολείο για να αντιληφθούν όλες τις φυσικές λειτουργείες που διαβάζουν στα βιβλία και μέσω του ρόλου των αισθήσεων, κατά Treichler, 1967 και Hokanson να αναπτύσσουν ανθρώπους να «ερευνούν και να δημιουργούν».

Όλοι ομόφωνα συμφωνήσαν στην αναγκαιότητα των πράσινων διαδρομών και στην ανάγκη αυτές οι παρεμβάσεις να εμπλουτιστούν και να μπουν στη ζωή μας για ένα ποιοτικότερο περιβάλλον διαβίωσης που δεν αποτελεί πολυτέλεια αλλά πρωταρχική ανάγκη με ένθερμες συζητήσεις να συνεχίζονται για αρκετή ώρα μετά το πέρας της συγκεκριμένης εκδήλωσης.

Χορηγός Επικοινωνίας της εκδήλωσης:

 

 

 

Το έργο «Πράσινες Διαδρομές σε Όμορους Δήμους» εντάσσεται στο Πρόγραμμα «Φυσικό Περιβάλλον & Καινοτόμες Δράσεις», στον Άξονα «Δράσεις Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος» στο Μέτρο «Καινοτόμες Δράσεις με τους Πολίτες» και στο Υπό-Μέτρο «A.3.6. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων, πολιτικών ή δράσεων για την περιβαλλοντική αναβάθμιση του δημόσιου χώρου, καθώς επίσης και του ελεύθερου περιβάλλοντος χώρου σημαντικών κτιριακών εγκαταστάσεων», συνολικού προϋπολογισμού 45.250,00 Ευρώ, χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο. Δικαιούχος του έργου «Πράσινες Διαδρομές σε όμορους δήμους» είναι το ΚΕΑΝ-Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts

Όλγα Γουρδομιχάλη

Project Manager

Από το 2013 έως το 2022, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας
Αθηνών συμμετείχε σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει διεθνείς
δημοσιεύσεις και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα
όσο και στο εξωτερικό. Επί σειρά ετών, διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αναπτύσσει και υλοποιεί εθελοντικά προγράμματα νέων σχετικά με την έρευνα.
Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, πυροπροστασίας
και φροντίδας αδέσποτων ζώων.


Μιλάει αγγλικά και ισπανικά.
Εντάχθηκε στο ΚΕΑΝ το 2018 και μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί δράσεις και έργα
σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον Νοέμβριο του 2022 ολοκλήρωσε το
μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων για Στελέχη του
Πανεπιστημίου Πειραιά.