Follow us:

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το τελικό συνέδριο του Ευρωπαϊκό Έργου Sparks

Την Τρίτη 21 Μαρτίου 2023 στις 11:00 το πρωί πραγματοποιήθηκε από το ΚΕΑΝ το τελικό συνέδριο του ευρωπαϊκού έργου SPARKS με καλεσμένους από τον χώρο της εκπαίδευσης και κατάρτισης στο Escape Athens.

Τους συμμετέχοντες καλωσόρισε ο πρόεδρος του ΚΕΑΝ κος Stavros Milionis, ο οποίος μίλησε για τη νέα πραγματικότητα στην εκπαίδευση που ξεκίνησε λόγω της πανδημίας και για τη λύση που προσέφερε η πανδημία προκειμένου να γίνει πιο ευχάριστη η εξ αποστάσεως διδασκαλία, να ενεργοποιήσει το ενδιαφέρον των φοιτητών και να οδηγήσει σε καλύτερα μαθησιακά αποτελέσματα.

The Δρ. Μαρώ Σίνου, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια, Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής,  μαζί με την Κατερίνα Τιμοθέου, αρχιτέκτονα – μηχανικό, πως η παιχνιδοποίηση μπορεί να εφαρμοστεί στον τομέα της Αρχιτεκτονικής με εντυπωσιακά αποτελέσματα. Στη συνέχεια, ο κύριος Δημήτρης Σάμψων, Καθηγητής, Ψηφιακά Συστήματα στη Μάθηση και την Εκπαίδευση, στο  Πανεπιστήμιο Πειραιώς εξήγησε τις διαφορές της παιχνιδοποίησης (gamification) και της μάθησης με βάση το παιχνίδι (game based learning) και τους τρόπους εφαρμογής τους στην πράξη. Κατόπιν,  ο κύριος Άρης Φραντζεσκάκης, κατασκευαστής παιχνιδιών, μας μίλησε για τις εκπαιδευτικές ιδιότητες των παιχνιδιών και για το Planet Book, που έχει δημιουργηθεί από το ΚΕΑΝ και εξελίσσεται πάνω σε ένα δέντρο όπου οι παίκτες καλούνται να απαντήσουν σε ερωτήματα, που έχουν να κάνουν με γεγονότα που έχουν «πληγώσει» τον πλανήτη.

Το συνέδριο παρακολούθησαν φοιτητές, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, εκπαιδευτικοί επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, σχολικοί σύμβουλοι και ψυχολόγοι καθώς και ψυχολόγοι και γενικότερα επαγγελματίες που εργάζονται με και για νέους-ες. Επίσης στο συνέδριο παρευρέθηκαν επαγγελματίες και στελέχη εταιρειών με αντικείμενο το σχεδιασμό και την ανάπτυξη ηλεκτρονικών παιχνιδιών.

Στο τέλος η κυρία Raina Melissinou, Senior Project Manager Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων του ΚΕΑΝ παρουσίασε μέσα από βοηθητικά βίντεο και διαδραστικές ασκήσεις την πρωτότυπη Ψηφιακή Πλατφόρμα Παιχνιδοποίησης  που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του έργου και είναι διαθέσιμη να χρησιμοποιηθεί από καθηγητές και μαθητές. Ακόμα, παρουσιάστηκαν αναλυτικά τα υλικά υποστήριξης χρηστών που δημιουργήθηκαν όπως βίντεο σεμινάρια, ενότητες ηλεκτρονικής μάθησης και case studies για εκπαιδευτικούς και εκπαιδευτές, καθώς και ένα διαδραστικό εγχειρίδιο χρήστη για μαθητές. Στο πλαίσιο του συνεδρίου παρουσιάστηκαν και άλλα δύο ευρωπαϊκά έργα που υλοποιεί το ΚΕΑΝ και έχουν να κάνουνε με την εκπαίδευση και την παιχνιδοποίηση το Mentor 2.0 και το HEY People.

Το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα SPARKS ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2021, στοχεύοντας  στην υποστήριξη των επαγγελματιών της εκπαίδευσης και της επαγγελματικής κατάρτισης και των εκπαιδευτικών οργανισμών προκειμένου να βοηθήσει  τους αρμόδιους φορείς να ξεπεράσουν τις προκλήσεις που έθεσε η πανδημία. Στο πλαίσιο του έργου αναπτύχτηκαν καινοτόμα εργαλεία που δίνουν την ευκαιρία στους φορείς της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης να “παιχνιδοποιήσουν” τα ψηφιακά τους μαθήματα:

✅Ένα νέο Εννοιολογικό Πλαίσιο για Ψηφιακά Εκπαιδευτικά προγράμματα με βάση το παιχνίδι

✅Μία Ψηφιακή Πλατφόρμα μάθησης που θα επιτρέψει στους φορείς επαγγελματικής εκπαίδευσης να αναπτύξουν καινοτόμες εκπαιδευτικές πρακτικές με τη χρήση της.

Στο Sparks που συγχρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Erasmus+ της Ευρωπαϊκής Ένωσης πέρα από την Ελλάδα που εκπροσωπείται από το ΚΕΑΝ (Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων), συμμετέχουν μη κυβερνητικοί φορείς από την Ιταλία (Lascò), την Ισπανία (Femxa), την Πορτογαλία (ECOS), τη Ρουμανία (B-CLIT) και την Πολωνία (Center for Innovative Education).

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο είναι διαθέσιμες στον επίσημο ιστότοπο.

 

Leave a comment

Your email address will not be published. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts

Όλγα Γουρδομιχάλη

Project Manager

Από το 2013 έως το 2022, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας
Αθηνών συμμετείχε σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει διεθνείς
δημοσιεύσεις και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα
όσο και στο εξωτερικό. Επί σειρά ετών, διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αναπτύσσει και υλοποιεί εθελοντικά προγράμματα νέων σχετικά με την έρευνα.
Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, πυροπροστασίας
και φροντίδας αδέσποτων ζώων.


Μιλάει αγγλικά και ισπανικά.
Εντάχθηκε στο ΚΕΑΝ το 2018 και μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί δράσεις και έργα
σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον Νοέμβριο του 2022 ολοκλήρωσε το
μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων για Στελέχη του
Πανεπιστημίου Πειραιά.