Follow us:

Εργαστήρια για Δεξιότητες στον Ψηφιακό Κώδικα από το ΚΕΑΝ

Στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής καμπάνιας για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων, η Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα από τα θεσμικά όργανα αναπτύσσει εργαλεία και προγράμματα διάχυσης γνώσης για την ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων. Οι σημερινοί μαθητές, ως οι επαγγελματίες του μέλλοντος θα πρέπει να κατέχουν δεξιότητες στον προγραμματισμό, σε συστήματα επικοινωνίας, και άλλα προκειμένου να υπολογίζονται ως ανθρώπινο κεφάλαιο στην  ενιαία ψηφιακή αγορά (Singular Digital Market). Ιδιαίτερα κρίσιμη εκτιμάται η δυνατότητα εξοικείωσης και κατανόησης των νέων τεχνολογιών από τις μαθήτριες, οι οποίες μεγαλώνοντας θα έχουν να αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες προκλήσεις και ανταγωνισμό στον επαγγελματικό τομέα και αυτή ακριβώς η γνώση θα τις δυναμώσει και θα τις κάνει ανεξάρτητες και επιτυχημένες επαγγελματικά.

Σε αυτό το πλαίσιο, το ΚΕΑΝ – Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων υλοποιεί το Πρόγραμμα «Εργαστήρια για Δεξιότητες στον Ψηφιακό Κώδικα – με ιδιαίτερη έμφαση στην εκμάθηση κοριτσιών ηλικίας 12-18 ετών», το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Καινοτομία και την Τεχνολογία (European Institute of Innovation & Technology)και εντάσσεται στην καμπάνια του «Κώδικας για τα κορίτσια» (Coding for Girls) η οποία ξεκινάει από την Ελλάδα και από τον Σεπτέμβριο θα παρουσιαστεί και σε γειτονικές χώρες, όπως η Μάλτα, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ιταλία, κα.

Στο πρόγραμμα συμμετέχουν η ΚΕΑΕΔΗΑ Α.Ε. ΟΤΑ – Κατασκευαστική Εμπορική Ανώνυμη Εταιρία του Δήμου Ηρακλείου Αττικής, ο Δήμος Αλίμου, ο Δήμος Κορυδαλλού και ο Δήμος Ευρώτα και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τα τέλη Αυγούστου. Έως την λήξη του, παραπάνω από 50 μαθητές και κυρίως μαθήτριες πρόκειται να γνωρίσουν τις βασικές αρχές του Προγραμματισμού (Coding) και τις δυνατότητες που αυτή η γνώση προσφέρει μέσα από βιωματικά εργαστήρια.

Τα εργαστήρια έχουν διάρκεια 8-10 ώρες ανά ομάδα και σε κάθε ομάδα συμμετέχουν 10-15 μαθήτριες από 12-18 ετών. Η συμμετοχή μαθητών είναι επίσης επιτρεπτή.

Στόχος είναι στο πέρας αυτών των εργαστηρίων, οι νεαροί συμμετέχοντές μας να μπορούν να κατανοήσουν το εύρος των δυνατοτήτων που ξεδιπλώνει η γνώση Κώδικα και του Διαδικτύου και να έχουν την αυτοπεποίθηση ότι με την εξάσκηση, θα μπορούν να υλοποιήσουν ακόμα και ιδέες οι οποίες θα είναι η μελλοντική τους εργασία (όπως πχ. Δημιουργία ιστοσελίδων, προγραμματισμού, εφαρμογών, κα.), ανεξάρτητα από το φύλο, την ηλικία και τον τόπο διαμονής τους! Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι έχουν κατανοήσει κυρίως τους όρους της κυβερνοασφάλειας και των σχετικών θεμάτων προστασίας προσωπικών δεδομένων κατά την χρήση του διαδικτύου.

           

Με την υποστήριξη της  

         

Leave a comment

Your email address will not be published. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts

Όλγα Γουρδομιχάλη

Project Manager

Από το 2013 έως το 2022, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας
Αθηνών συμμετείχε σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει διεθνείς
δημοσιεύσεις και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα
όσο και στο εξωτερικό. Επί σειρά ετών, διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αναπτύσσει και υλοποιεί εθελοντικά προγράμματα νέων σχετικά με την έρευνα.
Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, πυροπροστασίας
και φροντίδας αδέσποτων ζώων.


Μιλάει αγγλικά και ισπανικά.
Εντάχθηκε στο ΚΕΑΝ το 2018 και μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί δράσεις και έργα
σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον Νοέμβριο του 2022 ολοκλήρωσε το
μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων για Στελέχη του
Πανεπιστημίου Πειραιά.