Follow us:

ΔΙΕΘΝΗΣ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

 

28 Nέοι από όλη την Ευρώπη συναντώνται από 16-22 Ιουνίου στη Μυτιλήνη προκειμένου να συζητήσουν για το προσφυγικό και  τη μετανάστευση.

Για μία εβδομάδα νέοι από Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία ενώνουν τις δυνάμεις τους στα πλαίσια του Ευρωπαικού Προγράμματος “LAUGH – Learn Accept Unite to Grow your Horizons”, το οποίο εντάσσεται στην Βασική Δράση 1 «Μαθησιακή κινητικότητα των ατόμων – Κινητικότητα Νεολαίας» του προγράμματος της Ε.Ε., Erasmus+, υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης.

Το εν λόγω έργο αποτελείται από δύο (2) σκέλη – από ένα Εκπαιδευτικό Σεμινάριο το οποίο υλοποιήθηκε στην πόλη της Αθήνας το διάστημα από 16 έως 22 Μαρτίου 2017 και από ένα Πρόγραμμα Ανταλλαγής Νέων το οποίο θα λάβει χώρα στο νησί της Λέσβου από 16 έως 22 Ιουνίου 2017.

 Στο έργο συμμετέχουν το ΚΕΑΝ – Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων, το οποίο φέρει και την ευθύνη του σχεδιασμού, οργάνωσης και συντονισμού του προγράμματος, καθώς και οι οργανισμοί JOINTαπό την ΙταλίαS&G από την Τουρκία και KEAN “ACTIVIDADES ALTERNATIVAS” από την Ισπανία.

Το πρόγραμμα στοχεύει στην διάδοση και προώθηση των αξιών και της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης απέναντι στους μετανάστες, στην καταπολέμηση των διακρίσεων, στην εξάλειψη των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων και της ξενοφοβίας, στην καλλιέργεια του διαπολιτισμικού διαλόγου, στην προώθηση και στήριξη του σεβασμού για την κοινωνική και πολιτιστική ποικιλομορφία, στην ενίσχυση της ιδιότητας του ενεργού πολίτη και της διαπολιτισμικής και κοινωνικής ενεργού συμμετοχής και τέλος στην ανάπτυξη της αλληλεγγύης και της ανεκτικότητας μεταξύ των λαών.

Κατά την διάρκεια του Εκπαιδευτικού Σεμιναρίου που έλαβε χώρα στην πόλη της Αθήνας από 16 έως 22 Μαρτίου, οι συμμετέχοντες, μέσα από ένα πλαίσιο κοινών βιωματικών δράσεων όπως παρουσιάσεις, συζητήσεις, εργαστήρια, ομιλίες και ομαδικές εργασίες απέκτησαν γνώσεις αναφορικά με τις ανάγκες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες, με την μεταναστευτική πολιτική τόσο της χώρα μας όσο και άλλων Ευρωπαϊκών χωρών και με τις αιτίες που προωθούν συγκρούσεις και εγκαθιδρύουν στερεότυπα και προκαταλήψεις. Ταυτόχρονα προβληματίστηκαν, κατέθεσαν τις δικές τους απόψεις και αντάλλαξαν ιδέες και καλές πρακτικές.

Στο τέλος του προγράμματος δημιούργησαν την δική τους Καμπάνια Ευαισθητοποίησης κατά του ρατσισμού, στοχεύοντας στην διάδοση και προώθηση των αξιών και της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης απέναντι στους μετανάστες, στην καταπολέμηση των διακρίσεων, στην εξάλειψη των προκαταλήψεων, των στερεοτύπων και της ξενοφοβίας και στην προώθηση και στήριξη του σεβασμού για την κοινωνική και πολιτιστική ποικιλομορφία.

Στο δεύτερο μέρος του σχεδίου, 28 νέοι άνθρωποι από την Ευρώπη θα επισκεφθούν το νησί της Λέσβου με σκοπό να δουν από κοντά την περιοχή η οποία βρέθηκε και εξακολουθεί να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μετανάστευσης και να συνομιλήσουν με την τοπική κοινωνία ανταλλάσσοντας γνώσεις και εμπειρίες με ανθρώπους που καθημερινά έρχονται σε επαφή με το τεράστιο πρόβλημα των μεταναστευτικών ροών.

Στο τέλος του Προγράμματος θα πραγματοποιηθεί μία ανοιχτή Έκθεση Φωτογραφίας η οποία θα αποτελείται από υλικό που θα συγκεντρώσουν οι συμμετέχοντες στη διάρκεια της παραμονής μας στο νησί.

Leave a comment

Your email address will not be published. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts

Όλγα Γουρδομιχάλη

Project Manager

Από το 2013 έως το 2022, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας
Αθηνών συμμετείχε σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει διεθνείς
δημοσιεύσεις και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα
όσο και στο εξωτερικό. Επί σειρά ετών, διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αναπτύσσει και υλοποιεί εθελοντικά προγράμματα νέων σχετικά με την έρευνα.
Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, πυροπροστασίας
και φροντίδας αδέσποτων ζώων.


Μιλάει αγγλικά και ισπανικά.
Εντάχθηκε στο ΚΕΑΝ το 2018 και μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί δράσεις και έργα
σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον Νοέμβριο του 2022 ολοκλήρωσε το
μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων για Στελέχη του
Πανεπιστημίου Πειραιά.