Follow us:

Στην Αρεόπολη το 3ο Βιωματικό Εκπαιδευτικό Εργαστήριο

Την Τετάρτη, 5 Ιουλίου, πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 3ο Βιωματικό Εκπαιδευτικό Εργαστήριο, στο πλαίσιο της πράξης με τίτλο “Αλιεία και Τουρισμός: Δημιουργία οφελών για τις τοπικές κοινότητες της Ανατολικής Πελοποννήσου.” Η εκδήλωση διοργανώθηκε με επιτυχία από το Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων (ΚΕΑΝ) και πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της όμορφης πόλης της Αρεόπολης, στην καρδιά της Μάνης του νομού Λακωνίας.

Το 3ο Βιωματικό Εκπαιδευτικό Εργαστήριο παρατέθηκε σε μια εξαιρετικά γραφική περιοχή, κτισμένη στους πρόποδες του βουνού Άγιος Ηλίας, και συγκεκριμένα στον παραδοσιακό οικισμό της Αρεόπολης, ο οποίος θεωρείται από τους ωραιότερους οικισμούς στην Ελλάδα. Με υψόμετρο 250 μέτρα και σε απόσταση 72 χιλιομέτρων από την Σπάρτη, η περιοχή εντυπωσιάζει με τη φυσική της ομορφιά και την πλούσια ναυτική κληρονομιά.

Στόχος της εκδήλωσης ήταν η προώθηση μιας συνέργειας μεταξύ των τοπικών φορέων που ενδιαφέρονται κυρίως για την τοπική αλιευτική βιομηχανία, τον τουρισμό και την τοπική κοινωνία των πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, πραγματοποιήθηκε πλούσιο πρόγραμμα εισηγήσεων και συζητήσεων, παρουσιάζοντας την πράξη “Αλιεία και Τουρισμός: Δημιουργία οφελών για τις τοπικές κοινότητες της Ανατολικής Πελοποννήσου.”

Ο εμπειρογνώμονας περιβάλλοντος, εισηγητής/εκπαιδευτής κ. Δημήτρης Μπανούσης, κατά την έναρξη του εργαστηρίου μίλησε για την ομορφιά του τοπίου και τις πιθανές εκδοχές που υπάρχουν για την προέλευση του ονόματος της περιοχής, το οποίο προέρχεται είτε από το όνομα του θεού του πολέμου, Άρη, είτε από τους αέρηδες που χτυπούν την περιοχή. Στη συνέχεια, παρουσίασε την πράξη, εστιάζοντας στις δυνατότητες ανάπτυξης γαλάζιων τουριστικών δραστηριοτήτων που βασίζονται στην τοπική αλιευτική κληρονομιά και παράδοση, και πώς αυτές μπορούν να δημιουργήσουν μια βιώσιμη και ευεργετική ανάπτυξη για την περιοχή.

Ενδεικτική για τη σημασία της εκδήλωσης ήταν η παρουσίαση και συζήτηση σχετικά με τις δυνατότητες στήριξης των ομάδων στόχου της πράξης. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στους τοπικούς αλιείς, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό παράγοντα της τοπικής οικονομίας και κληρονομιάς. Η συμμετοχή τους μπορεί να συμβάλει στην προώθηση του αλιευτικού περιβάλλοντος και να διατηρήσει τη ναυτική κληρονομιά της περιοχής για τους επισκέπτες.

Συνολικά, το 3ο Βιωματικό Εκπαιδευτικό Εργαστήριο έφερε κοντά τους κύριους φορείς της περιοχής για να εξετάσουν κοινές δυνατότητες ανάπτυξης που στηρίζονται στον τομέα της τοπικής αλιευτικής κληρονομιάς και να συνεργαστούν προς το κοινό όφελος και τη βιώσιμη ανάπτυξη της περιοχής.

Ο πρόεδρος του ΚΕΑΝ, κ. Σταύρος Μηλιώνης, τόνισε τον στόχο της γαλάζιας ανάπτυξης μέσω της ενίσχυσης του τουρισμού και της αναζωογόνησης της αλιείας και προσέδωσε την αναγνώριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο αλιευτικός κλάδος, καθώς και τις δυνατότητες που προσφέρονται για την περιοχή μέσω των προγραμμάτων περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.

Επίσης, το εργαστήριο αποτέλεσε μια ευκαιρία για την ενημέρωση σχετικά με τα ελληνικά και ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία που μπορούν να συνδράμουν στην υλοποίηση παρόμοιων προγραμμάτων. Ο ειδικός Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, κ. Δημήτρης Μπανούσης, παρείχε αναλυτική ενημέρωση για αυτές τις δυνατότητες χρηματοδότησης, επαινώντας παράλληλα το Δήμο Ανατολικής Μάνης για την ενεργή συμμετοχή του σε αναπτυξιακά προγράμματα.

Η εκδήλωση έκλεισε με μουσικό δρώμενο που περιείχε τραγούδια που μιλούν για θάλασσα. Η διοργάνωση του 3ου Βιωματικού Εκπαιδευτικού Εργαστηρίου αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την προώθηση της γαλάζιας ανάπτυξης στην περιοχή της Ανατολικής Πελοποννήσου. Μέσα από αυτήν την προσπάθεια, δημιουργούνται ευκαιρίες για τον τοπικό πληθυσμό, τους επαγγελματίες του τουρισμού και της αλιείας, προάγοντας την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής. Η επιτυχία της εκδήλωσης στην Αρεόπολη ανοίγει νέες προοπτικές για την περιοχή της Ανατολικής Πελοποννήσου και αποτελεί ένα σημαντικό παράδειγμα συνεργασίας και ανάπτυξης για τις τοπικές κοινότητες.

Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του έργου: https://fishing-tourism.gr/

Leave a comment

Your email address will not be published. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts

Όλγα Γουρδομιχάλη

Project Manager

Από το 2013 έως το 2022, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας
Αθηνών συμμετείχε σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει διεθνείς
δημοσιεύσεις και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα
όσο και στο εξωτερικό. Επί σειρά ετών, διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αναπτύσσει και υλοποιεί εθελοντικά προγράμματα νέων σχετικά με την έρευνα.
Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, πυροπροστασίας
και φροντίδας αδέσποτων ζώων.


Μιλάει αγγλικά και ισπανικά.
Εντάχθηκε στο ΚΕΑΝ το 2018 και μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί δράσεις και έργα
σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον Νοέμβριο του 2022 ολοκλήρωσε το
μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων για Στελέχη του
Πανεπιστημίου Πειραιά.