Follow us:

Απολογιστικό Δελτίο Τύπου: “Youth Lab for Environment”

Ευρωπαϊκό πρόγραμμα για τους νέους και το περιβάλλον! 

To KEAN – Kύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων σε συνεργασία με τον οργανισμό Jugend – UND Kulturproject E.V. πραγματοποίησε τo πρότυπο έργο “Youth Lab for Environment”, στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus+. Το εν λόγω έργο υλοποιήθηκε επιτυχώς στην περιοχή του Ευρώτα στο διάστημα από 15 έως 21 Φεβρουαρίου, μέσα από την πολύτιμη συμβολή όλων των συντελεστών του Δήμου Ευρώτα.

39 νέοι από τις συμμετέχουσες χώρες στο πρόγραμμα: Γερμανία, Πολωνία, Εσθονία, Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα έλαβαν μέρος σε μια σειρά από δράσεις που διεξήχθησαν στον δήμο Ευρώτα, αλλά και στις γειτονικές περιοχές.

 

Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν καταξιωμένους επιστήμονες, περιβαλλοντολόγους, αγρότες  και ντόπιους κατοίκους,  με τους οποίους αντάλλαξαν γνώμες και εμπειρίες ενώ παράλληλα εμβάθυναν στους τρόπους συνεργασίας αφενός των Τοπικών Αυτοδιοίκησεων μίας χώρας μεταξύ τους και αφετέρου των πολλαπλών χωρών σε ένα διεθνές επίπεδο.

 

Η επίσκεψη των συμμετεχόντων σε τοπικές επιχειρήσεις αλλά και σε αντίστοιχα σημαντικές πρωτοβουλίες του Δήμου Ευρώτα, όπως ο σύγχρονος Βιολογικός Καθαρισμόςκαι το Πράσινο Ενεργειακό Κτήριο, βοήθησαν στην ολοκληρωμένη ενημέρωση τους αναφορικά με τα καίρια περιβαλλοντικά ζητήματα αλλά και τους τρόπους αντιμετώπισης αυτών.

 

Με αυτόν τον τρόπο, έγινε μια πρώτη προσπάθεια συνέργειας όλων των νέων μεταξύ τους, μέσα από την ενεργή συμμετοχή τους σε παρουσιάσεις και εργαστήρια από όπου και ανέδειξαν τους κύριους πυλώνες της Πράσινης Οικονομίας.

Το πιο αξιοσημείωτο όμως είναι, πως τόσοι διαφορετικοί άνθρωποι, άγνωστοι μεταξύ τους κατόρθωσαν να γνωρίσουν σε βάθος την ιδιαίτερη κουλτούρα ο ένας του άλλου και να σεβαστούν τα πολύτιμα χαρακτηρίστικα κάθε χώρας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Erasmus+ είναι ένα σημαντικό πρόγραμμα για την Ευρωπαική και Ελληνική νεολαία το οποίο δυστυχώς τον τελευταίο χρόνο στη χώρα μας δεν αξιοποείται λόγω ανεπάρκειας του κρατικού μηχανισμού, με αποτέλεσμα να χάνονται σημαντικές δυνατότητες για τη νεολαία αλλά και Ευρωπαικοί πόροι.

Για την πραγματοποίηση του συγκεκριμένου πρόγραμματος το ΚΕΑΝ αξιοποίησε το Διεθνές του Δίκτυο προκειμένου να ξεπεραστεί το πρόβλημα, το οποίο όμως παραμένει υπαρκτό και η λύση του ανάγκη επιβίωσης για τις Ελληνικές οργάνωσεις νεολαίας.

Βασισμένο στην αρμονική συμβίωση και συνεργασία νέων ανθρώπων από διαφορετικές περιοχές της Ευρώπης, στο πρόγραμμα “Youth Lab for Environment” συμμετέχουν επτά χώρες, Γερμανία, Εσθονία, Πολωνία, Ελλάδα, Ισπανία, Τουρκία, Ιταλία και οι κάτωθι οργανισμοί:

                                      

Leave a comment

Your email address will not be published. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts

Όλγα Γουρδομιχάλη

Project Manager

Από το 2013 έως το 2022, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας
Αθηνών συμμετείχε σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει διεθνείς
δημοσιεύσεις και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα
όσο και στο εξωτερικό. Επί σειρά ετών, διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αναπτύσσει και υλοποιεί εθελοντικά προγράμματα νέων σχετικά με την έρευνα.
Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, πυροπροστασίας
και φροντίδας αδέσποτων ζώων.


Μιλάει αγγλικά και ισπανικά.
Εντάχθηκε στο ΚΕΑΝ το 2018 και μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί δράσεις και έργα
σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον Νοέμβριο του 2022 ολοκλήρωσε το
μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων για Στελέχη του
Πανεπιστημίου Πειραιά.