Follow us:

Δελτίο Τύπου: Έναρξη Έργου Επιταχυντής Κυκλικής Οικονομίας Δήμου Ηρακλείου

         

 

Ξεκινάει η δημιουργία του Επιταχυντή Κυκλικής Οικονομίας Δήμου Ηρακλείου: ΕΚΟΔΗ

Σε τροχιά έναρξης έχει εισέλθει το Έργο «Επιταχυντής Κυκλικής Οικονομίας Δήμου Ηρακλείου: ΕΚΟΔΗ» με δικαιούχο το ΚΕΑΝ και συνδικαιούχο τον Δήμο Ηρακλείου Αττικής. Το έργο χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο, ως ενταγμένο στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2021», στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 2020».

Σκοπός του έργου «Επιταχυντής Κυκλικής Οικονομίας Δήμου Ηρακλείου: ΕΚΟΔΗ» είναι η δημιουργία και ενίσχυση οργανικών συνδέσεων μεταξύ της Συνεργατικής και Κυκλικής Οικονομίας. Στο πλαίσιο αυτό, εισάγεται μια καινοτόμος διαδικασία συνδυαστικής αξιοποίησης της χρήσης εσωτερικού κλειστού χώρου και της επεξεργασίας επαναχρησιμοποιούμενων και ανακυκλώσιμων υλικών, που θα εφαρμοστεί στο Κοινωνικό Παντοπωλείο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής.

Τη διαδικασία θα εφαρμόσουν τα μέλη της ομάδας – στόχου, που είναι οι 845 ωφελούμενοι του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Ηρακλείου Αττικής (άτομα/νοικοκυριά που διαμένουν στο Δήμο που λειτουργεί η δομή, που δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους στα βασικά αγαθά), καλλιεργώντας τις απαραίτητες δεξιότητες. Αντικείμενο του έργου είναι η ανάπτυξη ενός πλέγματος Δράσεων, προκειμένου τα μέλη της ομάδας – στόχου να αναπτύξουν δεξιότητες, ώστε να μπορέσουν να δημιουργήσουν περιβαλλοντικά, κοινωνικά και οικονομικά οφέλη από την λειτουργία του ΕΚΟΔΗ τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την ολοκλήρωση του έργου.

Με βάση τα παραπάνω θα γίνει προσπάθεια να αναπτυχθεί ένα δίκτυο συνεργασίας που θα συμβάλλει στην:

  • αντιμετώπιση του επισιτιστικού προβλήματος των μελών της ομάδας – στόχου
  • αντιμετώπιση έλλειψης βασικών υλικών των μελών της ομάδας – στόχου
  • εξάλειψη του αποκλεισμού και την κοινωνική ενσωμάτωση των μελών της ομάδας – στόχου
  • δημιουργία μηχανισμού προστασίας των μελών της ομάδας – στόχου
  • δημιουργία προοπτικής εισοδημάτων για τα μέλη της ομάδας – στόχου
  • ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας
  • ευαισθητοποίηση των επιχειρήσεων της τοπικής κοινωνίας.

Στο πλαίσιο του έργου είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθούν οι παρακάτω Δράσεις:

  • Διαμόρφωση και εξοπλισμός του ΕΚΟΔΗ, μιας Δομής που θα αποτελεί έναν πολύ ορατό τοπικό επιταχυντή, ο οποίος θα ενδυναμώνει δυνητικούς κυκλικούς επιχειρηματίες της ομάδας – στόχου και θα εμπνέει πολίτες,
  • Δημιουργία του «Ψηφιακού κυκλικού χώρου», που αποτελεί ένα από τα βασικά εργαλεία υλοποίησης του έργου (σε μορφή ηλεκτρονικής πλατφόρμας) για την παραγωγική διάταξη των μονάδων στην περιοχή, την ενεργειακή τους κατανάλωση
  • Ανάπτυξη εκπαιδευτικών ενεργειών προσαρμοσμένων στα μέλη της ομάδας – στόχου, προκειμένου αυτά να αποκτήσουν επιχειρησιακή ικανότητα στο πλαίσιο της συνεργατικής και κυκλικής οικονομίας
  • Δράσεις πληροφόρησης και ευαισθητοποίησης για την υλοποίηση του έργο

Στο περιθώριο συνάντησης εργασίας της Ομάδας έργου για τον προγραμματισμό ενεργειών, που πραγματοποιήθηκε με στόχο την άρτια υλοποίηση του έργου, με κοινή δήλωσή τους ο Πρόεδρος του ΚΕΑΝ Σταύρος Μηλιώνης και ο Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής Νίκος Μπάμπαλος τόνισαν ότι: «Στοχεύουμε στην επίτευξη κοινωνικών συμπεριφορικών αλλαγών, που θα συμβάλλουν στην μετάβαση από το γραμμικό στο κυκλικό μοντέλο οικονομίας με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, στη δημιουργία και ενίσχυση οργανικών συνδέσεων μεταξύ της Συνεργατικής και Κυκλικής Οικονομίας καθώς και στην ευαισθητοποίηση των πολιτών του σε θέματα βιώσιμης ανάπτυξης και κυκλικής οικονομίας».

 

Το έργο «Επιταχυντής Κυκλικής Οικονομίας Δήμου Ηρακλείου: ΕΚΟΔΗ» εντάσσεται στο Χρηματοδοτικό Πρόγραμμα «ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ & ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ 2021», στον ΑΞΟΝΑ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑΣ 3: «ΚΑΙΝΟΤΟΜΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 2020», συνολικού προϋπολογισμού 50.000,00 Ευρώ. Χρηματοδότηση: Πράσινο Ταμείο. Δικαιούχος του έργου είναι το ΚΕΑΝ – Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts