Follow us:

Διαβάστε το νέο ηλεκτρονικό βιβλίο και τον εκπαιδευτικό οδηγό του ENHAGA!

Το πρωτοποριακό διετές έργο «ENHAGA –  Τερματίζοντας τη σεξουαλική παρενόχληση στα video games», το οποίο χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνεχίζει να εξελίσσεται!

Τα μέλη της ομάδας μας, που εκπροσωπούν φορείς από την Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Κύπρο και την Ελλάδα, συνεργάστηκαν δημιουργικά για να ολοκληρώσουν δυο βασικά παραδοτέα του έργου, το Ηλεκτρονικό βιβλίο ENHAGA και τον Εκπαιδευτικό οδηγό.

Το ηλεκτρονικό βιβλίο ENHAGA

Όλοι οι εταίροι συνεργάστηκαν για τη δημιουργία του Ηλεκτρονικού βιβλίου ENHAGA Ending Sexual Harassment in Gaming: A review from the UK, Greece, Italy and Cyprus, το οποίο δημοσιεύθηκε από τον οργανισμό Restorative Justice for All (RJ4All).

Το ηλεκτρονικό βιβλίο βασίστηκε σε διεξοδική βιβλιογραφική έρευνα που εξέτασε το εθνικό νομικό πλαίσιο σχετικά με τη σεξουαλική παρενόχληση στο διαδίκτυο στις 4 συμμετέχουσες χώρες, καθώς και σε πρωτογενή έρευνα με τη διεξαγωγή διαδικτυακών ομάδων εστίασης και συνεντεύξεων όπου συμμετείχαν γυναίκες παίκτριες και επαγγελματίες που εργάζονται στον τομέα ισότητας των φύλων, του ηλεκτρονικού παιχνιδιού και της τεχνολογίας.

Τα ευρήματα της έρευνας υποδεικνύουν ότι η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί συχνό φαινόμενο στα διαδικτυακά παιχνίδια, με τις γυναίκες παίκτριες να αισθάνονται συχνά θύματα στερεοτύπων και απομονωμένες από θύτες σεξουαλικής παρενόχλησης λόγω του φύλου τους, κάτι που μπορεί να προκύψει σε πολλαπλά πεδία του ηλεκτρονικού παιχνιδιού, μεταξύ άλλων μέσω ομαδικών συνομιλιών και ατομικών λειτουργιών συνομιλίας.

Επιπλέον, τα αποτελέσματα της έρευνας ανέδειξαν την ελλιπή γνώση σχετικά με τον τρόπο καταγγελίας της παρενόχλησης ή της κακοποίησης στα διαδικτυακά παιχνίδια. Παρατηρήθηκε σημαντική έλλειψη αποτελεσματικών μηχανισμών που θα μπορούσαν να προστατεύσουν τις γυναίκες παίκτριες και να ευαισθητοποιήσουν τα μέλη της κοινότητας των παιχνιδιών και τους ενδιαφερόμενους φορείς. Ως εκ τούτου, η εκπαίδευση ευαισθητοποίησης, ιδίως μεταξύ των νεότερων παικτών/-τριών, αποτελεί βασικό σημείο εκκίνησης για την πρόληψη τέτοιων διαδικτυακών συμπεριφορών και την εξάλειψη των ψυχολογικών επιπτώσεων στα κορίτσια και τις νεαρές παίκτριες.

Διαβάστε το e-book

Εκπαιδευτικός οδηγός ENHAGA

Ο Εκπαιδευτικός Οδηγός του έργου έχει ως στόχο να συμβάλει στον εμπλουτισμό και τη θεσμοθέτηση της πρόληψης της έμφυλης βίας, αναπτύσσοντας ταυτόχρονα την κριτική σκέψη και την ευαισθητοποίηση των παικτών/-τριών.

Περιλαμβάνει τέσσερις ενότητες που απευθύνονται σε διαφορετικές ομάδες-στόχους και επιδιώκουν διαφορετικούς σκοπούς, συμπεριλαμβάνοντας τόσο δια ζώσης όσο και διαδικτυακές δραστηριότητες:

  1. Ορισμοί της έμφυλης βίας και της σεξουαλικής παρενόχλησης σε ψηφιακά περιβάλλοντα.
  2. Πρόληψη της σεξουαλικής παρενόχλησης στο διαδίκτυο.
  3. Νομικό πλαίσιο.
  4. Τεχνικά μέσα κατά της ψηφιακής σεξουαλικής παρενόχλησης.

Ο Εκπαιδευτικός Οδηγός ENHAGA μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο για την κατάρτιση των παικτών/-τριών όσο και επαγγελματιών. Οι παίκτες και οι παίκτριες θα εκπαιδευτούν μέσω του πρακτικού οδηγού ώστε να κατανοούν και να αναγνωρίζουν την κακοποιητική συμπεριφορά και την ψυχολογική πίεση. Στόχος είναι να μειωθούν οι παρεξηγήσεις και το μίσος λόγω φύλου και να βελτιωθεί η ποιότητα της αλληλεπίδρασης σε περιβάλλοντα παιχνιδιού, ενθαρρύνοντας ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον για όλους/-ες τους/τις εμπλεκόμενους/-ες. Ο οδηγός έχει επίσης σχεδιαστεί για την κατάρτιση επαγγελματιών, όπως μέλη της κοινωνίας των πολιτών και εκπαιδευτικοί, προσφέροντας κατευθυντήριες γραμμές και σημαντικές συμβουλές για την υλοποίηση της κατάρτισης.

Διαβάστε τον Εκπαιδευτικό οδηγό

Μείνετε συντονισμένοι για περισσότερα νέα!

Καθώς οι εταίροι ετοιμάζονται για τα επόμενα βήματα, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες σε κάθε χώρα για να συμμετάσχετε στο έργο!

Η κυκλοφορία του παιχνιδιού ENHAGA τους επόμενους μήνες θα σηματοδοτήσει την έναρξη των επιμορφωτικών δραστηριοτήτων του έργου, κατά τη διάρκεια των οποίων θα διοργανωθεί σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες-εταίρους μια σειρά εργαστηρίων για νεαρές παίκτριες και επαγγελματίες στους τομείς της ισότητας των φύλων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του παιχνιδιού.

Επισκεφθείτε τον ιστότοπό μας enhaga-project.eu  και ακολουθήστε μας στο Facebook facebook.com/ENHAGA.Project και στο Twitter twitter.com/enhaga_project για να λαμβάνετε τις σχετικές ενημερώσεις.

Αφήστε ένα Σχόλιο

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Related Posts

Όλγα Γουρδομιχάλη

Project Manager

Από το 2013 έως το 2022, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας
Αθηνών συμμετείχε σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει διεθνείς
δημοσιεύσεις και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα
όσο και στο εξωτερικό. Επί σειρά ετών, διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αναπτύσσει και υλοποιεί εθελοντικά προγράμματα νέων σχετικά με την έρευνα.
Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, πυροπροστασίας
και φροντίδας αδέσποτων ζώων.


Μιλάει αγγλικά και ισπανικά.
Εντάχθηκε στο ΚΕΑΝ το 2018 και μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί δράσεις και έργα
σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον Νοέμβριο του 2022 ολοκλήρωσε το
μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων για Στελέχη του
Πανεπιστημίου Πειραιά.