Ελευθερία του λόγου σήμερα – Δικαίωμα ή πρόκληση;
Άρθρο από: Alexandros Skoufias, Project Manager at KEAN

Ελευθερία του λόγου σήμερα – δικαίωμα ή πρόκληση;

Η ελευθερία του λόγου αποτελεί ένα από τα πιο βασικά θεμέλια κάθε δημοκρατικής κοινωνίας. Είναι το δικαίωμα κάθε ανθρώπου να εκφράζει τις απόψεις, τις ιδέες και τις ανησυχίες του χωρίς φόβο λογοκρισίας ή τιμωρίας. Ωστόσο, σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία – με την κυριαρχία των social media, την αύξηση της παραπληροφόρησης και τις πολιτικές πιέσεις, γεννάται το ερώτημα: είναι πραγματικά εξασφαλισμένη σήμερα;

Τι σημαίνει ελευθερία του λόγου;

Η ελευθερία του λόγου δεν σημαίνει απλώς “λέω ό,τι θέλω”. Σημαίνει ότι μπορώ να εκφραστώ ελεύθερα, αλλά μέσα σε ένα πλαίσιο σεβασμού προς τους άλλους και τους νόμους. Πρόκειται για ένα δικαίωμα που προστατεύεται διεθνώς, για παράδειγμα από το Άρθρο 10 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, το οποίο αναγνωρίζει την ελευθερία έκφρασης και πληροφόρησης .

Η ύπαρξη αυτού του δικαιώματος είναι κρίσιμη, γιατί επιτρέπει τον δημόσιο διάλογο, την κριτική προς την εξουσία και τη συμμετοχή των πολιτών στη δημοκρατική διαδικασία.

Είναι όμως εξασφαλισμένη σήμερα;

Παρά τη θεσμική προστασία, η πραγματικότητα είναι πιο σύνθετη. Σύμφωνα με την έκθεση Media Freedom Report 2024, η ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και η ελευθερία έκφρασης βρίσκονται «κοντά σε σημείο κατάρρευσης» σε πολλές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης .

Το 2024 καταγράφηκαν πάνω από 1.500 περιστατικά παραβιάσεων της ελευθερίας των ΜΜΕ στην Ευρώπη, με δημοσιογράφους να αντιμετωπίζουν επιθέσεις, απειλές και νομικές πιέσεις . Παράλληλα, φαινόμενα όπως η συγκέντρωση ιδιοκτησίας των μέσων και η πολιτική επιρροή περιορίζουν την πολυφωνία και την ανεξαρτησία της ενημέρωσης .

Αυτό δείχνει ότι, αν και η ελευθερία του λόγου υπάρχει θεσμικά, στην πράξη συχνά δοκιμάζεται.

Η κατάσταση στην Ελλάδα

Η Ελλάδα αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον αλλά και ανησυχητικό παράδειγμα όσον αφορά την ελευθερία του λόγου και του Τύπου. Τα τελευταία χρόνια, διεθνείς οργανισμοί όπως οι Reporters Without Borders και η Human Rights Watch έχουν επισημάνει συστηματικά προβλήματα που σχετίζονται με την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης και την προστασία των δημοσιογράφων.

Σύμφωνα με την Reporters Without Borders, η Ελλάδα έχει βρεθεί τα τελευταία χρόνια σε χαμηλές θέσεις στον Παγκόσμιο Δείκτη Ελευθερίας του Τύπου σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που αποδίδεται σε παράγοντες όπως η συγκέντρωση ιδιοκτησίας των μέσων, η πολιτική επιρροή στην ενημέρωση και περιστατικά εκφοβισμού δημοσιογράφων. Παράλληλα, η χρήση αγωγών στρατηγικής φίμωσης (SLAPPs) και φαινόμενα παρακολούθησης έχουν εντείνει τις ανησυχίες για το κατά πόσο οι δημοσιογράφοι μπορούν να εργάζονται ελεύθερα και ανεξάρτητα.

Σε αστικά κέντρα όπως η Αθήνα, όπου συγκεντρώνεται μεγάλο μέρος της πολιτικής, δημοσιογραφικής και κοινωνικής δραστηριότητας, η ελευθερία έκφρασης εκδηλώνεται έντονα, κυρίως μέσω των social media. Ωστόσο, η έντονη πόλωση, η κυριαρχία συγκεκριμένων αφηγήσεων και η ταχύτητα διάδοσης της πληροφορίας συχνά δυσκολεύουν την ύπαρξη ουσιαστικού και ισότιμου δημόσιου διαλόγου. Έτσι, ενώ οι πολίτες έχουν περισσότερες δυνατότητες να εκφραστούν από ποτέ, η ποιότητα της ενημέρωσης και η πραγματική πολυφωνία παραμένουν ζητούμενα.

Πώς επηρεάζει τους νέους;

Οι νέοι βρίσκονται στο επίκεντρο αυτής της συζήτησης. Από τη μία πλευρά, έχουν περισσότερα εργαλεία από ποτέ για να εκφραστούν, κυρίως μέσω των social media. Από την άλλη, αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις:

  • φόβος δημόσιας έκθεσης ή “canceling”
  • παραπληροφόρηση και δυσκολία διάκρισης αξιόπιστων πηγών
  • αίσθηση ότι η φωνή τους δεν έχει πραγματικό αντίκτυπο

Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε απογοήτευση και αποστασιοποίηση από τον δημόσιο διάλογο. Ωστόσο, η ενεργή συμμετοχή των νέων είναι απαραίτητη για μια ζωντανή και λειτουργική δημοκρατία.

Συμπέρασμα

Η ελευθερία του λόγου δεν είναι δεδομένη, είναι ένα δικαίωμα που πρέπει να προστατεύεται και να ενισχύεται καθημερινά. Παρά τη θεσμική της κατοχύρωση, οι σύγχρονες προκλήσεις δείχνουν ότι χρειάζεται διαρκής εγρήγορση τόσο από τους θεσμούς όσο και από τους ίδιους τους πολίτες.

Σε μια εποχή όπου η πληροφορία διακινείται ταχύτατα και η δημόσια συζήτηση επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, η ουσιαστική ελευθερία του λόγου δεν αφορά μόνο το δικαίωμα να μιλάμε, αλλά και τη δυνατότητα να ακουγόμαστε.

Πηγές

Εταίροι του έργου
Με τη συγχρηματοδότηση:

Με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι απόψεις και οι γνώμες που διατυπώνονται εκφράζουν αποκλειστικά τις απόψεις των συντακτών και δεν αντιπροσωπεύουν κατ’ ανάγκη τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Ευρωπαϊκού Εκτελεστικού Οργανισμού Εκπαίδευσης και Πολιτισμού (EACEA), του Ιδρύματος Μποδοσάκη ή του NGO SUPPORT CENTRE. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο EACEA, το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το NGO SUPPORT CENTRE δεν μπορούν να θεωρηθούν υπεύθυνοι για τις εκφραζόμενες απόψεις.

Το έργο Ανοιχτές Κοινωνίες – Ανοιχτά Μικρόφωνα υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος PLATO, με φορέα υλοποίησης το ΚΕΑΝ – Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων και εταίρο τον ΟΕΝΕΦ – Όμιλος Ενεργών Νέων Φλώρινας. Το πρόγραμμα “Protecting democracy, human rights and the rule of law through an open civic space” (PLATO) στοχεύει στην ενίσχυση της προστασίας των θεμελιωδών δικαιωμάτων και αξιών της Ε.Ε. και της ευαισθητοποίησης για αυτά μέσω της στήριξης Οργανώσεων της Κοινωνίας των Πολιτών (ΟΚοιΠ) στην Ελλάδα και την Κύπρο που δραστηριοποιούνται σε αυτούς τους τομείς, καθώς και μέσω της ενίσχυσης των γνώσεων, των ικανοτήτων και της βιωσιμότητάς τους. Το PLATO συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος Citizens, Equality, Rights and Values (CERV), το Ίδρυμα Μποδοσάκη και το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ με συνολικό ποσό επιχορήγησης €3,1 εκ. Συντονιστής του PLATO είναι το Ίδρυμα Μποδοσάκη (Ελλάδα), σε σύμπραξη με το Κέντρο Στήριξης ΜΚΟ (Κύπρος).

Όλγα Γουρδομιχάλη

Project Manager

Από το 2013 έως το 2022, στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας
Αθηνών συμμετείχε σε πλήθος ερευνητικών προγραμμάτων. Έχει διεθνείς
δημοσιεύσεις και έχει συμμετάσχει σε ερευνητικά συνέδρια τόσο στην Ελλάδα
όσο και στο εξωτερικό. Επί σειρά ετών, διδάσκει στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.
Αναπτύσσει και υλοποιεί εθελοντικά προγράμματα νέων σχετικά με την έρευνα.
Ταυτόχρονα συμμετέχει σε δράσεις προστασίας περιβάλλοντος, πυροπροστασίας
και φροντίδας αδέσποτων ζώων.


Μιλάει αγγλικά και ισπανικά.
Εντάχθηκε στο ΚΕΑΝ το 2018 και μέχρι σήμερα έχει διαχειριστεί δράσεις και έργα
σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Τον Νοέμβριο του 2022 ολοκλήρωσε το
μεταπτυχιακό πρόγραμμα Διοίκησης Επιχειρήσεων για Στελέχη του
Πανεπιστημίου Πειραιά.